Itthon

Hatalmas indulatokat kavar a frissen felállított Black Lives Matter-szobor Ferencvárosban

Alig néhány órával azután, hogy kiállították, a Mi Hazánk Mozgalom néhány képviselője, közöttük Toroczkai László pártelnök körbedeszkázta Szalay Péter művész alkotását, a szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a IX. kerületben.

A szélsőjobboldali szervezet szerint a mű „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum.”

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Telex.hu (@telexponthu) által megosztott bejegyzés

 

Az aktivisták négy oldalról OSB-lapokkal vették körbe a szobrot. A tetejére pedig négy fakeresztet helyeztek, míg a lapokra a párt plakátjait ragasztották ki. A Telex helyszíni tudósítója szerint hamarosan közel tíz rendőrautó érkezett a Ferenc térre. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei igazoltatták a jelenlévőket, és figyelmeztették őket a járványügyi szabályok betartására. A helyszínen jogsértést nem tapasztaltak, válaszadásunkig eljárás nem indult” – nyilatkozta a BRFK sajtóosztálya.

A szivárványszínű alkotás a tervek szerint április 14-ig áll a téren. Egy méter magas, és 3D printtechnológiával készült. Az önkormányzat közleménye szerint a szoborparafrázis a New York-i Szabadságszobrot jeleníti meg térdelő pózban, felemelt ököllel, visszautalva Colin Kaepernick amerikai futballista gesztusára, amely a mű címében is szereplő antirasszista mozgalom jelképe lett.

Egy olyan köztéri emlékműszobor parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint és hoz játékba: Black Lives Matter, az LMBTQ-val kapcsolatos, a társadalomban élő előítéletek. A szobor térdelő gesztusa a köztéri szobordöntési mozgalmakra is utal, a műalkotás mindenkori helyzetéről is elgondolkodtat. Az utcáról egyszerű befogadó számára is jól dekódolható nyelve a public art elvárásoknak a felirattal kiegészülve jól megfelel” – értékelte annak idején a szakmai zsűri.

A szoborral kapcsolatban a Euronews-nak korábban nyilatkozva Szalay Péter elmondta, sejtette, hogy belpolitikai ügy lesz a szoborból. “Nem baj, igazából számítok rá, hogy baltával verik szét” – mondta akkor.

Borítókép: Robert Carrithers, Facebook

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb