Hírek

Hat hónappal a bevezetése után már el is törölték az egyenlő házasságot

 

A Kajmán-szigetek fellebbviteli bírósága a helyi kormány javára döntött, és eltörölték az egyenlő házasságot, alig hat hónappal annak bevezetése után.

A Kajmán-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe, egy három szigetből álló szigetcsoport a Karib-tengeren. Itt adta be házassági kérvényét Chantelle Day és Vickie Bodden Bush, azonban elutasították őket, mert azonos nemű párról volt szó.

A két nő ebbe nem nyugodott bele, és közösségi finanszírozásból jogi útra terelték az ügyet. A Legfelsőbb Bíróság vezetője, Anthony Smellie helyt adott a panaszuknak, és azonnali hatállyal úgy módosíttatta a házassági jogról szóló törvényt, hogy az ismerje el az egyenlő házasságot.

 

 

Ezt a döntést fellebbezte meg a kormány arra hivatkozva, a Kajmán-szigetek alkotmánya nem említi tételesen az azonos nemű párokat. A miniszterelnök, Alden McLaughlin az alkotmányra hivatkozik, amiben véleménye szerint szándékosan szerepel az, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke.

A fellebbviteli bíróság most úgy döntött ugyan, hogy eltörlik az egyenlő házasság intézményét, ugyanakkor az államnak azonnali hatállyal lehetőséget kell biztosítania az azonos nemű párok számára, hogy kapcsolatukat a házassággal azonos jogokat tartalmazó jogi keretek között szentesíthessék.

Az egyelőre nem világos, a kormány ezt hogyan fogja végrehajtani – már ha egyáltalán végre fogja. A miniszterelnök ugyanis mindössze egy homályos nyilatkozatot adott ki a döntés után, miszerint „a kormány gondosan meg fogja vizsgálni az ítéletet, hogy eldöntse, hogyan lehet a legjobban végrehajtani.”

McLaughlin miniszterelnök ugyanis még áprilisban, amikor a kormány az egyenlő házasság elleni fellebbezést tervezte, ezekkel a szavakkal indokolta a döntést:

„Én és az egész kormányom tiszteli a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, ahogy a jog függetlenségét is. De még a legjobb bírók is tévednek időről időre. A nehéz ügyekkel rossz törvények járnak. Egyetlen emberi lény sem tévedhetetlen. Miniszterelnökként továbbra is azt állítom, amit már sokszor elmondtam: nincs kétségem afelől, hogy a kajmán-szigetekiek többségének házasságról alkotott véleménye a hagyományos és vallási értelmezéssel egyezik, hogy az egy férfi és egy nő köteléke.”

A miniszterelnök szavai alapján az is előfordulhat, hogy a bírósági döntés ellenére nehéz lesz rendezni az azonos nemű párok jogi helyzetét.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb