Hírek

Három lájk a Facebookon és kiderül az orientációd

Kivételesen nem a brit tudósok, hanem amerikaik állítják tanulmányukban, hogy néhány lájk elég a Facebookon, és megállapítható az alany szexuális orientációja.

 

 

A tanulmányt a New York-i Columbia Business School, a bostoni Northeastern University és a New York University kutatói jegyzik. Arra jutottak, hogy már akár három lájk is elég lehet a közösségi hálónak, hogy biztosan azonosítsa a felhasználót, és ez alapján besorolja heteró vagy LMBTQ célcsoportba.

A Facebook túl sokat tud rólunk, gyakran olyan információkat is, amik kényelmetlenek lehetnek számunkra. Az orientáción kívül a politikai nézeteket és a vallási meggyőződést is profin tudják azonosítani, mert minden információmorzsát felhasználnak: a bejelentkezések helyszínétől kezdve a keresési előzményekig.

A közösségi háló alapvetően a lájkokból építi fel a felhasználó karakterét, abból, hogy milyen oldalakat kedvel. Ezt vizsgálva olyan “meglepő” következtetésre jutottak most a kutatók, hogy aki férfi létére kedveli Lady Gagát, Harry Pottert és Katy Perry-t, az jó eséllyel meleg. Ezeket az adatokat azonban egyre gyakrabban használják a hirdetések célzott megjelenítéséhez a Facebooknál.

 

A tanulmány egyik ábráján egy meleg felhasználó profilja. Minden egyes pont egy lájk, a 10 legtöbbször kedvelt téma színessel szerepel.

 

Alig három lájkból megmondják, meleg a felhasználó, hatból kiderül, 130 felett van-e az IQ-ja, 9-10 lájk kell, hogy a nemet és politikai nézeteket megállapítsák, 12 körüli kedvelés kell a valláshoz és a drogfogyasztáshoz, míg a párkapcsolati státusz kitalálásához kell a legtöbb, 14 lájk. Vagyis ha netes pályafutásunk során ennél többször lájkoltunk valamit (sokan egy óra alatt elhasználnak ennyit), akkor biztosak lehetünk benne, mindent tud rólunk a Facebook.

Nem csoda, hogy megy a rettegés, a Facebook annyira kiismert már minket és az ízlésünket a profi algoritmusával, hogy attól már tartanunk kellene. Nem lebecsülve a kutatók áldozatos munkáját azt hiszem, amíg nekem folyamatosan Kylie Jennert, Donald Trumpot és Lakatos Leventét ajánlgatja folyton azzal a felhívással, hogy “ezek az oldalak is biztosan tetszenének neked”, addig még nyugodtan lehet csiszolgatni azt az algoritmust. A dolgok jelen állása szerint minimum sarokcsiszolóval.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb