HírekPride

Harmincezren vettek részt a jeruzsálemi pride-on

Valószínűleg az idei pride volt a legnagyobb, mióta 2002-ben megtartották a legelső felvonulást Jeruzsálemben. Az ünneplés azonban nem volt önfeledt, mert nemrég hoztak egy törvényt, ami eltiltja a meleg férfiakat a lehetőségtől, hogy béranyák segítségével vállalhassanak gyereket.

 

 

Júliusban több száz tüntető gyűlt össze Tel-Avivban, Izrael második legnagyobb városában, miután elutasították azt a törvényt, ami engedélyezte volna az azonos nemű pároknak, hogy béranyák segítségével legyen gyermekük. A miniszterelnök, Benjámín Netanjáhú ugyanis leszavazta azt a záradékot, ami kiegészítette volna a béranyaságról szóló törvényjavaslatot, hogy azonos neműek is felkérhessenek béranyákat – annak ellenére, hogy korábban nyíltan kifejezte támogatását a törvénnyel és az LMBT közösséggel kapcsolatban.

 

 

Az említett törvényjavaslat csak egyedülálló nőknek engedélyezi a béranyaságot és ezelőtt csak heteroszexuális házaspároknak volt elérhető. A kiegészítést Amir Ohana, Netanjáhú pártjának nyíltan meleg tagja javasolta. A miniszterelnök felesége is megcsillogtatta magát, amikor azt mondta, a melegeknek egyenlő jogaik vannak.

„Szerintem nincs egyenlőtlenség… Szerintem az országunk nagyon fejlett és ezután is csak fejlődni fog” – mondta, miközben férjét próbálta megvédeni. „Srácok, legyetek türelmesek. Itt van valaki, aki gondol rátok. Engem nem választottak meg, nem én vagyok az államfő, de biztosíthatlak titeket, hogy a szívébe zárt titeket.”

Vallásos izraeli vezetők is munkálkodtak azon, hogy az azonos nemű párok ne tudjanak béranyákhoz fordulni. Kétszáz rabbi írt alá egy levelet, amiben a melegeket perverzeknek nevezik, akik el akarják pusztítani a család fogalmát. Sőt, Jeruzsálem főrabbija kérvényezte, hogy tüntessék el a szivárványos zászlókat a város főbb zsinagógái közeléből.

 

 

Az idei pride-on rendőri védelemmel vonultak az emberek, hogy megóvják őket a radiális vallásos ellentüntetőktől. 2015-ben ez még nem így volt; a felvonulás alatt egy ultraortodox férfi halálra késelt egy 16 éves lányt, és több másik embert is megtámadott.

 

Frits Ábel

 

A homofób főrabbi fiú unokája hozzámegy a pasijához

 

 

Previous post

Abszurd, aktuális, lélegzetelállító és tüzes – Cirque du Sziget

Next post

„Homoszexualitás az állatvilágban” című túrával ünnepli a pride-ot az amszterdami állatkert