Hírek

Harminc lengyel település LMBTQ-mentesként határozta meg magát

 

Egy lengyel LMBTQ szervezet, a Kampány a Homofóbia Ellen (KPH) vezetője, Magdalena Swider a France24 hírcsatornának nyilatkozva elmondta, az országban harminc olyan közösség is van – településektől kezdve megyei közgyűlésekig -, amik az LMBTQ ideólógiától mentesként határozzák meg magukat. Mindegyikük homofób nyilatkozatot tett közvetlenül arra reagálva, hogy februárban a varsói városháza – az országban elsőként – diszkrimináció-ellenes, az LMBTQ személyek jogait támogató nyilatkozatot tett közzé.

A varsói polgármester, Rafał Trzaskowski kiállása csak olaj volt a tűzre. A hatalmon lévő lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetője, Jarosław Kaczyński ugyanis javában az őszi választásokra készül, és ennek jegyében az LMBTQ jogok kérdését és a homofóbiát a választási kampány és a közbeszéd részévé tette. Kaczyński szerint ideológiai háború dúl, és szerinte a homoszexualitás fenyegetést jelent a konzervatív értékrendre.

A kelet-lengyelországi Swidnik városa márciusban jelentette be, hogy a település mentes az LMBTQ ideológiától. Lublin városában pedig díjakat adományoztak olyan képviselőknek, akik szerint az LMBTQ ideológia családellenes, nemzetellenes, és a lengyel állam elleni képződmény.

Számos európai országgal összevetve az LMBTQ jogok terén lassú a fejlődés Lengyelországban. Ugyanakkor a KPH arra is felhívja a figyelmet, hogy ettől függetlenül a fáradhatatlan aktivisták érnek el sikereket, például egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy betiltsák az átnevelő terápiákat – viszont a házassági egyenlőség vagy az örökbefogadás kérdésének rendeződése egyelőre nagyon távolinak tűnik.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb