Hírek

Harminc aktivistát vettek őrizetbe a szentpétervári pride-on

Augusztus 4-én tartották volna az idei pride felvonulást Szentpéterváron, amit az orosz hatóságok nem engedélyeztek. Amint az ez ellen tiltakozó aktivisták mégis kiértek a Palota térre, a rendőrség azonnal letartóztatta őket.

 

 

A tüntetést délután fél egyre szervezték a Palota térre. Amikor a csoport megérkezett, a teret teljesen lezárták és rendőrök vették körbe. Jegvenyija Litvinova, orosz ellenzéki újságíró mesélte el a Russian Readernek, hogy mi történt:

„Feltartottak, ezért később érkeztem a térre. Addigra az egyik szervezőt, Alekszej Szergejevet már őrizetve is vették. Aztán az egyik másik szervezőt, Alekszej Nazarovot vitték el, pedig nála csak egy szivárványos zászló volt. Összesen 30 embert tartóztattak le békés tüntetés miatt – amit az orosz törvények szerint engedély és a hatóságok előzetes tájékoztatása nélkül is lehet tartani. Kiskorúak is vannak köztük. Tudtommal néhányukat elvitték a rendőrségre, de van, akiket még egy rabszállító kocsiban tartanak”

– monda Litvinova. A homoszexualitás egészen 1993-ig bűncselekménynek minősült Oroszországban, aztán 2013-ban az orosz kormány betiltotta az úgynevezett „meleg propaganda” terjesztését. Idén júliusban Peter Tatchell angol emberijogi aktivistát tartóztatták le, amiért az LMBT jogokért demonstrált a Kreml közelében.

„Elegem van a diszkriminációból és a tudatból, hogy nem állhatok ki, nem mondhatom, hogy ez nekem rossz. Az országom nem akarja hallani, hogy rosszul érzem magam, nem érdekli”

– ezt már egy aktivista nyilatkozta a EuroNews-nak a történtek kapcsán.

 

 

 

Frits Ábel

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb