Hírek

Harmadszor is betiltaná a melegházasságot egy kis szigetország

Bár Anglia és Wales 2013-ban, Skócia 2014-ben, Észak-Írország pedig 2020-ban törvényessé tette az azonos neműek házasságát, e jogszabályok nem terjednek ki automatikusan Nagy-Britannia tengerentúli területeire, így Bermudára, a Falkland-szigetekre és Gibraltárra sem.

Bermudán ennek ellenére 2017 májusában legalizálták a melegházasságot, ami később jó sok kavarodáshoz vezetett, ugyanis az ugyanabban az évben választási győzelmet arató pártok kezdeményezésére 2017 decemberében a törvényhozás megszavazta a házassági egyenlőség eltörlését – alig fél évvel azután, hogy bevezették azt. A szigetcsoport így az azonos nemű pároknak onnantól csak a bejegyzett élettársi kapcsolatra adott lehetőséget.

 

Bermuda az Atlanti-óceánon

 

A döntés 2018 nyarán lépett hatályba, amivel Bermuda lett a világon az első ország, amely megszüntette a házassági egyenlőséget – azt követően, hogy egyszer már lehetővé tette azt. De a helyzet nem maradt sokáig így, ugyanis – a kormány fellebbezése ellenére – a helyi legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy vissza kell adni a házassághoz való jogot a meleg és leszbikus pároknak is. 2018 novemberében így újra törvényessé vált az azonos neműek házassága.

A szigetország kormánya azonban nem hagyja ennyiben a dolgot. Fellebbezéssel fordultak a Londonban működő úgynevezett Titkos tanácshoz, amely egykor az egész Brit Birodalom legfelsőbb bírósága volt, de a Nemzetközösség megalakulásával ez a funkció mára háttérbe szorult, a legtöbb nemzetközösségi ország saját legfelsőbb bírósággal rendelkezik. Ennek ellenére a többi nemzetközösségi országból még ma is fordulhatnak fellebbezéssel a Tanácshoz, akárcsak a tengerentúli brit területekről, a koronagyarmatokról és a tengerentúli katonai bázisokról, amelyek brit fennhatóság alá tartoznak. (utolsó bekezdés forrása: Wikipedia)

Ügyükben idén decemberben születik döntés, amely ellen fellebbezni már majd nem lehet és a bermudai kormánynak is el kell fogadnia azt, ha tetszik neki, ha nem.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb