Itthon

Harmadik alkalommal tartottak pride felvonulást Pécsen

fotók: Waliduda Dániel

 

Harmadik alkalommal rendezték meg a Pécs Pride felvonulást, amely a fővároson kívül az ország egyetlen ilyen eseménye. A szervező Diverse Youth Network idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját, a felvonulás pedig a csaknem két héten át, szeptember 10–23. között zajló Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivál részeként került megrendezésre.

A résztvevők délután 2 órakor a tettyei romoktól indultak a három kilométeres útnak, amely a 48-as téren végződött. A helyszínen lévő kollégánk, Waliduda Dániel szerint az idén is esős időben zajló felvonulás konfliktusmentesen zajlott, a tömegben pedig a holland nagykövet, Désirée Bonis, mellette az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Paul Fox, valamint az amerikai nagykövet, David Pressman is feltűnt, akik egy Diplomats For Equality (diplomaták az egyenlőségért) feliratú molinóval sétáltak.

A szervezők eredetileg több ezer embert vártak, azonban a rossz idő miatt valamivel kevesebb volt a résztvevő, mint a tavalyi felvonuláson.

A kormánypropaganda kiemelten foglalkozott a napokban az egyetlen vidéki pride létezésével. Hoppál Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője korábban úgy nyilatkozott a Mandinernek, hogy amennyiben a jövő évi önkormányzati választáson győznek a kormánypártok, úgy mindent megtesznek majd, hogy Pécs városa újra pride-mentes legyen. Hoppál arra hivatkozik, hogy a városban óriási a tiltakozás a rendezvény ellen. A valóságban azonban a jelentős rendőri készültség mellett zajlott felvonulás ellen csupán páran tüntettek, de mire a menet délután négy óra táján elért hozzájuk a 48-as téren, már el is pakoltak. A Pécs Ma munkatársa szerint összesen 7 ellentüntető volt a helyszínen.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin