Utazás

Hamburg – Ahol a régi és az új találkozik

Habár a második legnagyobb német város, Hamburg LMBT közössége természetesen meg sem közelítheti Berlin háromszázezer főt számláló meleg társadalmát, az északi kikötőváros legalább olyan jó úticél, viszont teljesen más izgalmakat kínál, mint a főváros. A tenger közelsége, a gyönyörű óváros és a modern városrészek, no és persze a számtalan lehetőséggel teli melegnegyed csak ránk vár. 

Hamburgról talán mindenki tudja, hogy mind a mai napig nagyon jelentős tengeri kereskedelmet bonyolít, így aztán az itt töltött időszak nem lehet teljes egy kikötői túra nélkül. A dokkokban hatalmas konténerhajók, fejedelmi óceánjárók és elegáns jachtok között fedezhetjük fel a több száz éves tradíciókat, és ha még mélyebbre szeretnénk merülni a város történelmében, akkor a Speicherstadt (Raktárváros) nevű, cölöpökre épített városrészbe is érdemes ellátogatni. 

Ha inkább a jelen és a jövő érdekel minket, akkor a Hafen-City nevű negyed a mi helyünk, ahol a hely kultúrából merítkezve Európa egyik legnagyobb kortárs építészeti projektje valósult meg az elmúlt évtizedekben. A városrész talán legfeltűnőbb épülete az Elbphilharmonie (vagy ahogy a helyiek nevezik: Elphi), amely nevéből adódóan egy koncertteremnek ad otthont, de emellett irodák is találhatóak benne. 

augusztus 10-13. Leatherparty

október 17-22. Nemzetközi queer filmfesztivál 

A régi és az új ilyen különleges találkozása talán már sejteti, hogy igazi világvárossal van dolgunk, ahol maradiságnak nem sok helye van. A helyi pride, amelyet sok másik német városhoz hasonlóan Christopher Street Day-nek (CSD) neveznek, igazi felszabadult ünnep, amely az egész várost megmozgatja. Az esemény idén augusztus 5-én került megrendezésre, és amint véget ér, egy rövid szusszanás után máris kezdődik a következő LMBT esemény: augusztus 10-től 13-ig a bőrcuccok kedvelőié a terep. A híres hamburgi Leatherparty jó alkalmat kínál arra, hogy a helyi közösség egyik speciális arcát is megismerhessük. A rendezvények ősszel folytatódnak: a 28. Leszbikus-Meleg Filmfesztivál október 17-től 22-ig tart majd, és a filmhét évente tizenötezer nézőt vonz a mozikba.  

Hamburg melegnegyede a Sankt Georg nevű városrészben koncentrálódik, ott is a Lange Reihe nevű bevásárlóutca környékén, ahol kínai étterem, indiai szupermarket, olasz kávézó és francia pékség váltja egymást. A Lange Reihén ezenkívül meglepően sok a fodrászat is, úgyhogy ha esetleg szivárványszínűre festetnénk a hajkoronánkat a CSD-re, vagy egyszerűen csak trendi új frizurára vágynánk, itt van miből válogatni. Ebből a negyedből mindenképp ajánljuk a Bellini és a Generation bárt, valamint a Dragon és a Men’s Heaven szaunát, aminek már a neve is csodákat ígér. 

Egy másik városrész, ahol szintén jó pár meleg szórakozóhelyre lelhetünk, az Elba túlpartján elnyúló Sankt Pauli. Habár a kerületnek nem túl jó a híre, mivel évtizedek óta a helyi punk szubkultúra központja, éppen ezért fantasztikus hangulata van. A tengerészek már évszázadokkal ezelőtt itt keresték az örömlányokat, és ez kitermelte a hely szellemét: itt minden a lazaságról, a szórakozásról szól. 

A kerület világszerte híres futballrajongókkal is rendelkezik, akik a világ leglelkesebb szurkolói közé tartoznak; azonban azt is meg kell jegyezni, hogy nem a megszokott huligánokról beszélünk, és nekik bizony közük sincs az átlagos homofób drukkerekhez. A kerület szabad szelleme az ő hozzáállásukat is jelentősen formálta. 

St. Pauliból nehéz lenne egy-egy helyet kiemelni, mert itt bizony mindig történik valami. Bármelyik szórakozóhelyet is választjuk egy balzsamos nyári estén, amelyet beleng a sós tengeri szél illata, nem fogunk csalódni.

Ország: Németország 

LMBT jogok: házassági egyenlőség 2017 óta 

Átlagos nyári időjárás: 20-22 ⁰C közötti hőmérséklet 

Időeltolódás: nincs  

Utazás: közvetlen repülőjárat heti négy alkalommal 

Bejutás a városba: az elővárosi vasútnak (S-Bahn) megállója van a repülőtéren, a járatokkal 10 perc alatt elérhető a belváros 

Previous post

Eddig nem látott esküvői fotókat osztott meg Tom Daley

Next post

A mérgezett magyar kapcsolatok ellen küzdve készítette el legújabb videóját a Magyar Telekom