Egészség

Hamarosan új típusú HIV-kezelés jöhet

Az angliai és walesi HIV-vel élők hamarosan teljesen új kezelésben részesülhetnek a jelenlegi napi tablettás gyógyszerbevitel helyett: injekció kéthavonta.

A ViiV Healthcare, a GlaxoSmithKline (GSK) többségi tulajdonában lévő, a Pfizer és a Shionogi Limited tulajdonosai által kifejlesztett injekciót csütörtök reggel jelentették be.

Még hosszú út áll előttünk a HIV-vel kapcsolatos felvilágosítás terén, de a mai bejelentés azt jól mutatja, milyen messzire jutottunk az 1980-as évek járványa óta; ez hatalmas előrelépés abban, hogy az Angliában és Walesben élő HIV-fertőzöttek nagyobb választási lehetőséget kapjanak az állapotuk kezelését illetően” – mondta Garry Brough, a Positively UK képviselője.

A mindennapos tablettaszedés egyesek számára fizikailag, érzelmileg és társadalmilag is megterhelő lehet. Ez a lépés azt a jogos igényt tükrözi, hogy a HIV-vel élő emberek szabadon kezelhessék a HIV-fertőzésüket, a számukra legmegfelelőbb módon, ami segít nekik abban, hogy teljes életet élhessenek.

Az Opinion Matters nemrégiben végzett online felmérésében a HIV-fertőzöttek 60%-a mondta azt, hogy félelemben él amiatt, hogy HIV-státuszát a beleegyezése nélkül megosztják másokkal, 45%-uk pedig azt állította, hogy azért kényszerült HIV-státuszának megosztására, mert valaki kiszúrta az általa szedett gyógyszert.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb