Hírek

Hamarosan házasodhatnak az azonos nemű párok Svájcban

 

A héten elkezdte tárgyalni a svájci parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács azt a törvényjavaslatot, ami lehetővé tenné az egyenlő házasságot az országban. Az azonos nemű párok 2007 januárja óta köthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot Svájcban, ami a házassággal közel azonos jogokat biztosít – de nem terjed ki például a közös örökbefogadásra.

Most a törvényjavaslat vitáján széles támogatás alakult ki az egyenlő házasság mellett. A tavalyi választáson győztes jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) hiába ellenzi az előterjesztést, nincs többsége az alsóházban, így az előrejelzések szerint a Nemzeti Tanács meg fogja szavazni azt. A szövetségi parlament felsőházában, az Államtanácsban már kevésbé biztos a győzelem.

Az elfogadás azonban az Államtanács ellenében is megtörténhet, ha sikerül 100 nap alatt ötvenezer választópolgár aláírását megszerezni, mert ebben az esetben népszavazás is dönthet a kérdésben.

Aminek az eredménye borítékolható: a Pink Cross LMBTQ-jogi szervezet felmérése szerint a svájciak több mint 80 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát. A szociáldemokrata képviselő, Mathias Reynard a Reutersnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a svájci társadalom jóval nyitottabb, mint a konzervatív politikai elit:

“Mindenhez idő kell, de a svájciak támogatják az egyenlő házasságot.”

Méghozzá hatalmas arányban. A politikai pártok közül a Zöldek szavazóinak 96 százaléka támogatja, de még a társadalmi kérdésekben konzervatív nézeteket valló Svájci Néppárt szavazóinak is 67 százaléka helyesli az azonos nemű párok házasságát, ahogy a svájci református egyház is.

 

 

A világ legboldogabb országai védik LMBTQ közösségeiket

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb