Nagyvilág

Halálos fenyegetéseket kapott a meleg focista, a klubja a rendőrséghez fordul

A rendőrséghez fordult az Adelaide United ausztrál focicsapat, miután nyíltan meleg játékosuk, Josh Cavallo halálos fenyegetéseket kapott a közösségi médiában. A klub szerint a 22 éves sportoló a tavaly októberi coming outja óta homofób gyalázkodások áradatával küzd. A profi labdarúgásban az aktív játékosok között a meleg sportolók előbújása olyannyira ritkaságszámba megy (a legelső még 1990-ben történt Justin Fashanu esetében), hogy jelenleg ő a világ egyetlen nyíltan meleg élvonalbeli focistája.

Ha az online zaklatás nem lenne elég, szombat este az Adelaide United – Melbourne Victory meccsen Cavallo a lelátóról is kapott életveszélyes fenyegetést a homofób gyalázkodáson túl. A stadion üzemeltetői ellenőrzik a biztonsági kamerák felvételeit, hogy azonosítsák a felelősöket, a történteket pedig az Australian Professional Leagues is vizsgálja, akik az elkövetőket eltiltják a mérkőzések jövőbeli látogatásától.

Az Adelaide United feje, Nathan Kosmina a The Sydney Morning Herald lapnak arról beszélt, hogy a folyamatos online zaklatás ugyan megviselte Cavallót, de a játékára ez nem volt hatással, de akkor végleg betelt a pohár, amikor az ellenfél szurkolóinak egy részétől halálos fenyegetés záporozott rá a pályán. Kosmina elmondta, a focistára eddig is jelentős nyomás nehezedett az LMBTQ közösség egyik globális hangjaként, és hogy a lelátói homofóbiának leáldozott: “Húsz vagy harminc évvel ezelőtt ez a fajta nyelvezet sokkal elterjedtebb volt. Ez ma már nem elfogadható. Én nem szeretném, ha a fiaim olyan meccsre járnának, ahol a lelátóról gyalázkodás zúg, és nem hiszem, hogy bármelyik család is ezt szeretné, ezért is jó, hogy a Victory szurkolói most Josh mellé álltak, mondván, hogy “ez nem volt helyénvaló, veled vagyunk”.

A focista az Instagramon azt írta az esetről, hogy nem fog úgy csinálni, mintha semmi sem történt volna:

“Nem fogok úgy tenni, mintha nem láttam vagy nem hallottam volna a homofób gyalázkodást a tegnap esti meccsen. Nincsenek szavak arra, hogy elmondjam, mennyire csalódott vagyok.

2022-ben társadalmunknak még mindig szembesülnie kell ezekkel a problémákkal. Ennek nem szabadna elfogadhatónak lennie, és többet kell tennünk azért, hogy ezeket az embereket felelősségre vonjuk. A gyűlölet soha nem fog győzni. Soha nem fogok bocsánatot kérni azért, hogy a futballon kívül is megélem az igazságomat és azt, aki vagyok. Minden fiatalnak, akit homofób bántalmazás ért: emeljétek fel a fejeteket és menjetek tovább az álmaitok felé. Tudjátok, hogy ennek nincs helye a játékban. A labdarúgás mindenki játéka, függetlenül attól, hogy ki vagy, milyen a bőrszíned, vagy honnan jöttél.

Az @Instagramnak: Nem akarom, ha bármelyik gyerek vagy felnőtt olyan gyűlölködő és bántó üzeneteket kapjon, mint amilyeneket én kaptam. Jól tudtam, hogy aki vagyok, amiatt ezzel találkozni fogok. Az a szomorú valóság, hogy a platformjaitok nem tesznek eleget azért, hogy megállítsák ezeket az üzeneteket.

Köszönöm a pozitív üzeneteket, a szeretetet és a támogatást, látni, hogy ez messze felülmúlja a negativitást. Azoknak, akik a meccsen történtek után kiálltak és üzentek: elismerésemet fejezem ki nektek. Köszönöm ezeknek a szurkolóknak, meghatottatok.

A szeretet mindig győzni fog.”

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

J O S H C A V A L L O (@joshua.cavallo) által megosztott bejegyzés

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb