Hírek

Halálos fenyegetések miatt hagyja el hazáját Brazília egyetlen nyíltan meleg képviselője

Jean Wyllys, Brazília egyetlen vállaltan meleg parlamenti képviselője bejelentette: elhagyja az országot, miután az elmúlt időszakban számos halálos fenyegetést kapott.

A férfit – aki szoros barátságot ápolt többek között a meggyilkolt Marielle Franco leszbikus politikai aktivistával – tavaly októberben harmadszor választották meg képviselőnek és most februárban vette volna fel mandátumát.

Jean Wyllys

Wyllys a bejelentést követően hangsúlyozta, hogy döntése nem a megváltozott politikai környezetnek köszönhető – tehát nem annak, hogy Jair Bolsonaro személyében hírhedten homofób elnöke lett a 210 millió lakosú dél-amerikai országnak.

Brazília új elnöke máris cserbenhagyta az LMBTQ közösséget

Indoklása szerint a tavaly őszi választási kampány rendkívül felfokozott volt és azóta érezhetően megnövekedett az országban a homo- és transzfóbia, valamint megszaporodtak az LMBTQ közösséget érő gyűlöletbűncselekmények.

Miért akarnám életem következő négy évét golyóálló gépkocsiban tölteni, testőröktől kísérve? Négy olyan év, amikor nem mehetek oda, ahova csak akarok?” tette fel a költői kérdéseket a Folha de Sao Paulo újságnak.

Wyllys – aki akkor szerzett országos hírnevet, amikor megnyerte a brazil Big Brothert – hozzátette, Uruguay volt elnöke, Pepe Mujica tanácsolta neki, hogy hagyja el Brazíliát. “Vigyázz magadra. A mártírok nem hősök” – idézte fel Pepe hozzá intézett szavait.

Megóvni egy fenyegetett életet ugyanúgy lehet a jobb napokért való küzdelem stratégiája. Sokat tettünk már a közjóért. És rengeteget fogunk is még, amikor új idők jönnek!” – olvasható a meleg politikus Twitter-bejegyzésében.

Previous post

Nyálcsorgató - Berlinből haza, szeretettel

Next post

Titokban szerveztek LMBTQ szépségversenyt Bali szigetén