Kultúra

“Ha valaki olvas, nem baj, ha szép dolgokról olvas” – interjú Becca Priorral, A tanítvány szerzőjével

Blogként indult, majd egy vaskos regény lett belőle, amelynek második részét igazi tömegek várják, holott a meleg közönség még nem igazán fedezte fel. Magyarország első meleg erotikus romantikus regényéről van szó – amit egy heteró nő írt. Harry és Lewis egymásra találása pörgős, néhol feszültséggel, néhol pedig szexszel teli sztori lett, amely komolyan megállja helyét a műfajban, aminek egy szabálya van: nem szabad túlságosan komolyan venni. Kis csoda, hogy megjelenhetett, de abszolút nem csoda, hogy követőkre talált. Becca Priorral egy kávé mellett beszélgettünk a könyvéről.

Happy gay couple holding hands watching sunset on the beach

Mennyire volt nehéz kiadni Magyarországon egy meleg erotikus regényt?

Magyarországon elsőkönyves szerzőként bekerülni egy nagynevű kiadóhoz tulajdonképpen lehetetlen. Odáig is nehéz eljutni, hogy belenézzenek a könyvedbe. Küldtem be szinopszist, rövid részletet az elejéből, de az volt a tapasztalat, hogy olvasás nélkül küldik vissza, arra hivatkozva, hogy a saját szerzőik könyveit szeretnék publikálni. Nem vállalnak elsőkönyves szerzőt, és ha kiderül, hogy ez egy meleg erotikus regény, az eleve kizáró ok.

Honnan jött maga az ötlet, hogy heteró nőként pont meleg erotikus regényt írj?

Ezt tudok írni. (nevet) Tudom, furcsán hangzik, de valamiért ehhez van tehetségem. Rengeteg meleg barátom van és mindig úgy éreztem, igazságtalanság, hogy róluk nem szól könyv. Ráadásul ez olyan terület volt, ahol még nem próbálkoztak. Úgy gondoltam, ha heterót írnék, be kéne állnom a sorba. Ehhez volt kedvem, mert ez kihívás volt.

Másrészt egy fogadásból indult az egész. Van egy barátnőm, aki nagy blogolvasó. Beleolvastam 1-2 történetbe, amiket ő olvasott, és azt mondtam, hogy ennél jobbat írok. Fogadtunk, tízezer megtekintést kellett elérnem a sztorimmal. Elkezdtem egy meleg témájú erotikus blogot, de három hétig rá sem néztem. Aztán kiderült, hogy harmincezer megtekintés van rajta, egy rakás komment és mindenki odavan érte. Most a 123-ik résznél tartok, körülbelül 300 ezer megtekintéssel.

Aztán tavaly nyáron egyik reggel felébredtem, és ott volt a fejemben ez a könyv. Készen volt a sztori, tulajdonképpen csak le kellett ülni és meg kellett írni. Három hét alatt végeztem vele és a folytatásával is. Az egész egy négy könyvből álló sorozat lesz. Elkezdtem blogként publikálni, de az olvasók azt mondták, hogy ez van olyan jó, mint bármelyik erotikus könyv, ki kellene adni. Aztán január 12-én egy baráti társaságban beszélgetni kezdtem egy fiatal sráccal. Teljesen nyitottan állt a dologhoz. Azt mondta, neki van pénze és egyébként is bele akart fogni valamibe. Csinál egy kiadót és adjuk ki. Aztán kiadtuk.

A szex elég fontos és részletes tényezője a regénynek. De hogy lehet heteró nőként meleg szexről írni? Sok pornót néztél, vagy…?

Nem nézek pornót, nem szeretem. Az elmúlt évek alatt, a meleg barátaimmal folytatott beszélgetések alkalmával sokszor szóba került a szex, és mivel én eléggé szabadszájú vagyok, ez sosem okozott problémát. Másrészt heteroszexuális nőként nyilván van a férfiakkal tapasztalatom, tehát annyira nem idegen a közeg. (nevet) Itt két férfi volt. Elképzeltem, elgondoltam, hogy szerintem ez hogyan működik, aztán nagyon vártam a visszajelzéseket a meleg barátaimtól, hogy sikerült-e vagy nem, nagyon melléfogtam-e vagy képben van-e a dolog…

Ha ezt a könyvet nézzük, még több olyan tényező van, ami egy kicsit egyensúlyoz aközött, hogy mi a helyes, mi a nem helyes…

A tanár-diák viszonyra gondolsz?

Plusz arra, hogy az egyik fél 18 év alatti.

Nyilván feszegetek a könyvben kényes témákat. Azt mindenki tudja, hogy az emberek általában nem a nagykorúság után vesztik el a szüzességüket. Nem hiszem, hogy ez különleges dolog lenne. Arra, hogy ők tanár és diák, nem fektettem nagy hangsúlyt, nem akartam kiélezni ezt a dolgot, és remélem, nem is úgy jött le a könyvben. A professzor csak helyettesít az iskolában és gyakorlatilag nem tanár.

Hogyhogy nem Magyarországon játszódik a regény?

Lehet, hogy ez megint egy sztereotípia, de Gézával és Bélával nem lehet Magyarországon könyvet eladni. Egy magyar gimnáziumban ez nem lenne egészen életszerű. Itt még elég homofób a hozzáállás.

Ha már homofóbia: ért valamilyen támadás?

Nem. Számítottam rá, hogy az ismerőseim, akik nem állnak olyan közel hozzám, talán támadni fognak miatta, de soha ilyen nem történt. Csak pozitív visszajelzéseket kaptam.

Kik vesznek ma Magyarországon meg egy meleg erotikus regényt?

Az olvasótábor 90 százaléka fiatal nő. A maradék az nagyjából meleg férfi vagy 35-40 pluszos női korosztály. Sokan jeleznek vissza, melegek is. Volt olyan, aki azt írta, hogy nagy segítség volt számára a könyv, mert úgy gondolta, hogy beteg ember és nem élhet teljes életet, de most egy kis reményt ébresztettem benne.

Miért lehet, hogy ez a női olvasókat jobban megfogja?

Ha megnézed a Pornhub statisztikáit, a második helyen áll a meleg szex mint keresőszó a női felhasználók között. Az első a nagy farok, de ezen nem kell meglepődni. (nevet) Lehet, hogy ez kuriózum, egy kis különlegesség.

A könyv elején a két szereplő még nagyon félénken közeledik egymáshoz, a végén az egyikben viszont már van egy kis BDSM-hajlam, ami igencsak meglepő…

Ezt tulajdonképpen nem terveztem bele. Mikor a karakterek életre keltek, akkor jött ez a dolog. De nem hiszem, hogy ez BDSM, ahhoz egy kicsit mélyebbre kéne ásni, jobban belenézni a témába. Van egy meleg barátom, aki azt szokta mondani: minden kapcsolatban kell, hogy az egyik kicsit uralkodó legyen, mert akkor a másik jobban elengedheti magát. Ez igaz a hétköznapi életre is.

Említetted, hogy négy rész lesz. Hogy képzeljük ezt el, mi lesz a koncepció?

A második könyv már készen van, a szerkesztés és a korrektúra időszakát éljük. Az onnan folytatódik, ahol az előző véget ért, tulajdonképpen másnaptól. Az utána következő két kötet egy kicsit hosszabb időszakot fog átölelni. Addig követjük az életüket, amíg el nem érnek ahhoz a ponthoz, amit még szeretnék megírni.

Mikor jelenik meg a második rész?

Nagyon remélem, hogy tudjuk tartani az eredeti terveket, és november végén megjelenik a második kötet, mert van egy masszív rajongótábor, akik naponta keresnek emiatt.

A könyv minden szereplője kockahasú, jóképű… Nem túl szép egy kicsit minden?

A romantikus regények eleve idealizáltak. Nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki kicsit túlsúlyos emberről írjon, vagy bármilyen más, nem igazán a mai szépségideálnak megfelelő karaktert válasszon főszereplőül. De például az Ethan és Carter című könyv két sérült fiú szerelméről szól, és nagyon-nagyon megfogott. Ha valaki olvas, nem baj, ha szép dolgokról olvas. Nem feltétlenül gondolom, hogy a hétköznapok nyűgét és baját bele kell vinni a regénybe. A szereplők valóban szépek, az egyik nagyon okos. Idealizáltak, de számomra egy romantikus regénybe ez belefér. Nem Az öreg halász és a tengert akartam megírni.

A végén az aktuskor nem védekeznek. Ez egy kicsit megint veszélyes, nem?

Ez veszélyes közeg, és nem baj, ha ezt is feszegeti az ember. Szeretném később ezt is kihangsúlyozni, lesz majd a következő részben ennek súlya. Itt most még igazából nem volt.

Mondtad, hogy volt más erotikus meleg regény-élményed is. Mindig érdekelt ez a téma?

Inkább azt mondanám, hogy az életem úgy alakult, hogy tulajdonképpen melegek között élek. A baráti köröm fele meleg. Ebből kifolyólag ebben a közegben is otthon érzem magam. Nem igazán vannak olyan tabuk, amikről ne tudnék beszélni. Lehet, hogy pont ezért erotikus a regény. Nehéz dolog erotikus tartalmat írni. Eltalálni azt a pontot, hogy ne legyen nevetséges vagy vulgáris. Főleg a magyar nyelvben, ahol a nemi szervek megnevezése vagy orvosi vagy szleng. A szexjeleneteket kétszázszor olvastam át, hogy mi maradhat benne és mi nem.

Mi ez az inkognitó?

Úgy gondolom, ahogy Béla és Géza nevű szereplőkkel sem lehet eladni erotikus regényt, úgy egy Kovács Júlia nevű író könyvét is nagyon nehezen vennék meg Magyarországon. Hozzá vannak szokva az emberek, hogy külföldi írók tollából olvassanak. Továbbá a kortárs magyar irodalom nagyon misztifikált, az emberek úgy gondolják, hogy itthon csak bölcsészek írnak könyveket. Én pedig egy átlagos nő vagyok, és úgy gondoltam, jobb, ha álnevet választok. A blogok, amiket írtam, ezen a néven indultak, és mivel elég nagy népszerűségre tettek szert, logikus döntés volt. Az inkognitónak egyébként nincs jelentős szerepe. Mindenki, akinek a véleménye számít nekem, tudja, mit csinálok. Ez nem titok. Mentem már el író-olvasó találkozókra, és meleg rendezvényeken is beszélgettünk a könyvről. Ez csak egy írói álnév.

Kanicsár Ádám András

a_tanitvany_1_b1

 

Érdekel a tanítvány? Rendeld meg a www.atanitvany.hu weboldalon, ahol bele is olvashatsz a könyvbe!

Becca Prior: A tanítvány
Kiadó: Newkids kiadó
Megjelenés éve: 2015
Ára: 2990 Ft

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb