Életmód

Ha pároddal laksz, az jót tesz a lelkednek

Egy nemrégiben megjelent angol tanulmány szerint, azok a meleg férfiak, akik a párjukkal laknak együtt, sokkal kevésbé szenvednek depressziótól, mint azon társaik, akik egyedül vagy lakótárssal élnek.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine közel 6000 meleg és biszexuális férfit vizsgáló kutatása kimutatta, hogy az LMBT közösség tagjainak sokkal jobb lesz a mentális egészsége, ha együtt élnek a párjukkal. Közel a felére esik vissza a depresszió megjelenése, de a szorongás, az öngyilkos hajlam és az öncsonkítás esélye is csökken.

A kutatás megállapította, hogy az együtt élés “védelmező hatásai” nem reprodukálhatók egy lakótárssal, ha pedig valaki egyedül él, még inkább híján van ezeknek. Ezek a hatások felére csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét, harmadával az öngyilkosság elkövetését, 2/5-vel pedig az öncsonkítást.

gaycouplekiss1

A  kutatók korosztálybeli eltéréseket is észleltek: míg a 26 éven aluliak közel 6 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt évben próbálkozott öngyilkossággal, addig a 45 éven felüliek csupán 1 százaléka.

Továbbá: a fekete és biszexuális férfiak ötször nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint fehér társaik, és kétszer nagyobb az esélye körükben a depresszióra.

Míg az ázsiai férfiak a fehérekhez képest előbb lesznek depressziósak, addig jóval kisebb mértékben kísérelnek meg öngyilkosságot vagy öncsonkítást.

Valamint azt is kimutatták, hogy a biszexuális férfiak többször szenvednek valamilyen mentális betegségben, mint meleg társaik.

gaycouple3

A kutatás egyik résztvevője, Dr. Ford Hickson szerint az eredmények a szélesebb társadalomra is rávetíthetőek. “Kisebbségi csoportok általában jóval homogénebbnek gondolják magunkat, mint amennyire igazából azok, pedig egészségügyi és élethelyzetek széles változatai találhatók meg ezekben a csoportokban is” – mondta Dr. Hickson.

A kutató kiemelte, a meleg és biszexuális férfiak körében tapasztalt mentális betegségek a szélesebb társadalomban is megtalálhatók. “A legfontosabb, hogy ott kell a segítséget biztosítani, ahol a legnagyobb szükség van rá.”

hirdetés
Previous post

Öt napot kapott Észak-Karolina, hogy eltörölje homofób törvényét

Next post

LMBT Szövetség: Kiüresedhet a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye