Itthon

Ha önmagad vagy, már az egy politikai állásfoglalás – Let’s get political!

fotó: Viktor Lom / Depositphotos

 

Értem én. Belefáradtál már a magyarországi politikai helyzetbe – mindannyian így vagyunk ezzel -, de azt mondani, hogy nem érdekel a politika, vagy hogy nincs kedved foglalkozni vele, jelenleg nem olyan kiváltság, amit megengedhetnénk magunknak.

Közelednek a választások, és tekintve a politikai légkört, valamint azt, ahogyan az alapvető jogainkat elveszik, úgy minden, amit teszünk, a politikáról szól, ezért ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért is kellene, hogy ez téged is érdekeljen.

Nincs olyan, hogy “engem nem érint a politika”.

Személy szerint úgy gondolom, hogy minden politika. Egy reklámkampány a szeretetről, egy könyv a sokszínűségről, egy nonprofit szervezet munkája a szivárványcsaládokért, egy magazin az LMBTQ emberekről… Minden, amit a közösségünkön belül teszünk, politikai állásfoglalás, mert az egyenlőségről, az emberi jogokról és az önmagunkért való kiállásról szólnak.

Nem olyan értelemben politika, hogy egy párt, vagy egy konkrét jelölt támogatásáról szólnak, hanem azért, mert a politika sokkal több, mint a Fidesz, az ellenzék, vagy bármilyen politikai játszma.

A politikának az emberekről kellene szólnia… rólunk.

A politika Magyarországról és a népéről szól. Még ha egy egészséges politikai helyzetű országban is élnénk, az itt jelenlévő különböző közösségek mindegyikét elismerni és képviselni kellene. De nem így van, odáig jutottunk, hogy mindig lesz egy új közellenség… Mindenki célpont, beleértve téged is. És akár tetszik, akár nem, jelenleg egy politikai kampány középpontjában állsz.

A cél az, hogy az emberek gondolkodjanak.

De hogyan is tudunk mi politizálni? Ennek a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a beszélgetésekben való részvétel. Ez persze időnként kényelmetlen is lehet, vagy nehéz lehet eljutni addig, hogy érezzük a késztetést, hogy a családdal, az osztálytársakkal vagy a kollégákkal elkezdjük a beszélgetést. De a beszélgetések remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy képesek legyenek kisebb darabokra bontani mindazt, ami jelenleg történik körülöttük, és így könnyebben megemészthető és feldolgozható a számukra.

 

Erkély Budapesten 2021 novemberében / fotó: Depositphotos

 

A beszélgetések segítenek nekik megérteni az érzéseiket és azt, hogy azok honnan erednek. Az is segíthet nekik, ha a te szemszögedből látják, hogy mindaz, ami történik, hogyan hat rád, mint LMBTQ személyre.

A beszélgetések azért politikaiak, mert elgondolkodtatják az embereket, kérdéseket generálnak és érzéseket váltanak ki, hogy képesek legyenek megérteni, hogyan is viszonyulnak egy problémás kérdéshez vagy akár egy megoldáshoz. Nem az a cél, hogy meggyőzzük őket bármiről is, hanem hogy segítsük megválaszolni a magyarországi LMBTQ-ellenes kampány kapcsán felmerülő kérdéseket, és elmagyarázni a magyar kormány részéről a queer embereket érő, növekvő fenyegetést.

Az alig láthatótól a hamisan ábrázoltig

Néhány évvel ezelőttig az LMBTQ-jogokról szóló társadalmi párbeszéd nagyon halk volt ebben az országban. A kormányt annyira lefoglalták a többi kisebbség elleni gyűlöletkampányai, hogy valójában senki sem beszélt az LMBTQ közösségről, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan ez most törvényekkel és alkotmánymódosítással történik. Ahogy mondani szoktam, mi voltunk az a szőnyeg alá söpört csoport, amelyről az emberek tudták, hogy létezik, de nem igazán foglalkoztak vele… Mindenhol határozottan alulreprezentáltak, alig láthatóak voltunk.

Sajnos a kormány és a propagandamédia ellenséget csinált belőlünk, és durván elhazudták a közösségünket – olyannyira, hogy az LMBTQ embereket pedofiloknak, perverzeknek, szülői képességekre képteleneknek és a hagyományos családi értékekkel szemben állónak állította be – ezek mind hamis vádak.

Ezért rajtunk áll, hogy elkezdjük ezeket a beszélgetéseket a minket körülvevő emberekkel, és segítsünk nekik megérteni, hogy a következő választások valódi veszélyt jelentenek a közösségünkre nézve. Arra van szükség, hogy segítsük és vezessük ezeket a párbeszédeket, vitákat arról, hogyan lehetne Magyarországon jobb az LMBTQ emberek helyzete a társadalomban.

Politizálnunk kell azzal is, hogy elmegyünk szavazni, hogy másokat is szavazásra buzdítunk, és segítünk az embereknek tájékozott döntéseket hozni arról, hogy a kormány intézkedései hogyan hatnak ránk személyesen. Mert sokkal inkább képesek megérteni ennek a valódi súlyát, ha egy hozzájuk közel álló személyt hallanak, mintha csak a híreket olvasnák vagy egy politikai kampányt látnának.

Van még pár hónapunk, ez sok idő sok beszélgetésre!

Germán Henao
Instagram: germanhenao

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb