Nagyvilág

Gyűlölködő graffitit fújtak Ottawa meleg polgármesterének háza elé

Vasárnap reggel Ottawa polgármestere arra ébredt, hogy a háza előtti járdára az éjszaka folyamán ismeretlen tettesek homofób szitkozódásokat fújtak fel. Jim Watson először nem is realizálta, miről van szó, a szomszédok hívták fel rá a figyelmét, hogy fejjel lefelé nézi az “alkotást” – számolt be később egy rádióinterjúban a történtekről maga a főváros első embere.

Az esetet Kanada miniszterelnöke, Justin Trideau Twitter-bejegyzésben ítélte el, hangsúlyozva, hogy nincs helye a gyűlöletnek sem a városban, sem az országban és a kanadaiak Watson mellett állnak.

 

 

Az eset kapcsán megszólalt a rendőrfőkapitány, Peter Sloly is, a gyűlöletbűncselekményekkel foglalkozó osztály elkezdte a nyomozást.

A polgármester bevallotta, hogy nyugtalanítja az eset. “Hazaérve biztonságban és kényelemben szeretnéd érezni magad.” Emellett hangsúlyozta, hogy a bigottságnak és a homofób gyűlölködésnek nem ő az egyetlen áldozata, sokan mások is ki vannak neki téve nap mint nap.

Jim Watson 40 év közszolgálat, 2019-ben döntött úgy, hogy előbújik. Két évvel ezelőtt augusztusban egy helyi újságnak adott interjúban mesélt először arról, hogy gyerekként a többi fiúval ellentétben őt nem Julia Roberts, hanem Brad Pitt érdekelte.

Előbújását két eset inspirálta. Az egyik még 2014-ben történt, amikor az Oroszországban zajló Téli Olimpiai Játékok idejére szivárványzászlót tűzött ki az ottawai városháza épületére. A második pedig négy éve esett meg, amikor az Ottawa Pride felé igyekezve egy férfi feltartóztatta és trágár szavak kíséretében számon kérte, hogy ugye nem a felvonulásra tart? Watson akkor annyit mondott, hogy dehogynem, és ha szeretne, tartson vele. Mindazoknak, akik hezitálnak a coming outtal kapcsolatban, az alábbit tanácsolja: „Ne helyezd magad nyomás alá, és ne siesd el a dolgokat. Viszont negyven évet se várj vele, mint ahogyan én tettem.

 

Polgármesterek a szivárvány alatt

 

Fotó forrása: Postmedia

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb