HírekPride

Gypsy, Queer, Happy 2017 – Roma kamion a Budapest Pride-on

A magyarországi roma LMBTQ+ emberek többszörös kirekesztettséggel és diszkriminációval szembesülnek a származás, a társadalmi nem, a szexuális orientáció és a nemi identitás kereszteződéseiben. Ez a téma nyilvánvaló fontossága ellenére sajnos nem kap elegendő figyelmet és publicitást.

 

Ezért indul útra idén is a Romaversitas Alapítvány, a Tilos Rádió és Farkas László Gypsyrobot közös kamionja, a Gypsy, Queer, Happy 2017 – Roma kamion a Budapest Pride-on. A kamion fellépői: Szilvási Gipsy Folk Band, a Tilos Rádió DJ-i, Beáta Pozitíva, Azaki, carl oh és (Gypsyrobot) – DJ Set.

 

 

A szervezők célja a roma társadalom figyelmének felhívása az elfogadás fontosságára az LMBT-közösséggel szemben és fordítva. Hogy ez utóbbi ugyanolyan fontos, azt jól jelzi egy hazai kutatás, ami szerint a magyar LMBTQ közösség körülbelül ugyanolyan rasszista, mint maga a társadalom egésze. Ilyen helyzetben különösen fontos a többszörös kisebbségben és diszkriminációval élők problémáinak ismertetése, láthatóbbá tétele és a megoldások keresése nagyobb fórumokon.

A másságukkal küzdő roma embereknek (is) szeretnének támaszt nyújtani a szervezők, valamint erőt adni identitásuk elfogadásában vagy felvállalásában. Ez a roma családokban olykor nehezebb az ismeretlentől való félelem, a tradíciók és a vallás intenzívebb hétköznapi jelenléte miatt. A Gypsy, Queer, Happy 2017 – Roma kamion annak kifejezése, hogy romák és nem romák együtt is képesek tenni az egyenjogúságért vagy akár egyéb ügyekért.

A szervezők idén is megemlékeznek Rózsa Milán, a 2014-ben elhunyt melegjogi aktivista munkásságáról.

Ha hiszel abban, hogy lehetséges mindnyájunk békés, szeretetteljes együttélése, akkor tarts velünk a 22. Budapest Pride-on a Romaversitas Alapítvány, a Tilos Rádió és Farkas László Gypsyrobot közös kamionjával!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb