Hírek

Győzött a magyar transznemű nő: sérelemdíjra kötelezték a Magyar Nemzet újságíróját

A Szegedi LMBT Közösségért szervezet és a helyi online hírportál, a Szegeder is beszámolt arról, hogy Medgyesi Aliz javára sérelemdíjat fizetett a Magyar Nemzet kiadója.

2019. április 6-án a Magyar Nemzet online kiadásában jelent meg egy cikk „Érzékenyítés peres eljárásokban” címmel. Az Apáti Bence által jegyzett írás arról a Medgyesi Alizról szólt, aki nemrégiben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult a munkahelyén őt ért hátrányos megkülönböztetés miatt.

A cikkben Apáti megkérdőjelezte a transznemű nő nemi identitását, „Aliz úrnak”, „magát nőnek érző férfinek”, vagy egyszerűen „férfinek” nevezve – ezzel pedig megsértette Medgyesi Aliz emberi méltósághoz való jogát és jóhírnevét.

A Szegedi LMBT Közösségért szervezet jogi segítőjének támogatásával ezért április 15-én a lapot megjelentető Magyar Idők Kiadót levélben kérte a jogsértő tartalom eltávolítására, továbbá ötvenezer forint sérelemdíj megfizetésére. A kiadó két nap múlva, április 17-én a kérésnek peren kívül eleget tett: közölték, hogy a kérdéses cikket eltávolították és megfizették a sérelemdíjat. A szegedi szervezet közleményében kiemeli, hogy a személyiségi jogok sérelme ellen mi magunk is tehetünk, ehhez pedig nem szükséges pereskedni – de kiállni a jogainkért igen.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb