Sziget2016

„Gyere, ülj mellém!” – nézzünk magyar filmeket a Szigeten!

Folytatódik a Filmalap és a Sziget Fesztivál közös kezdeményezése, a tavaly nagy sikerrel debütált #szigetmozi. Augusztus 10-től délutánonként ismét magyar filmeket vetít a #SzigetMozi, a külföldi résztvevőkre is gondolva angol felirattal. Az ingyenes vetítéssorozat bemutatja a közelmúlt kiemelkedő magyar mozisikereit és a nemzetközi filmfesztiválok kedvenc magyar alkotásait is. Idén 16 film szerepel a programban, ezek közül ajánlunk nektek pár kedvencet.

Ha maradt még olyan, aki nem látta a Liza, a rókatündért, az most feltétlenül pótolja be! Ez ugyanis tipikusan az a film, amit nem otthon, egyedül kell látni, hanem barátokkal – vagy akár a Szigeten frissen megismert, külföldi társasággal. A fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével Liza, a csinos, de roppant szerény ápolónő arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér, egy japán démon. Ujj Mészáros Károly vizuális poénoktól hemzsegő kultuszfilmje egy szokatlanul látványos, sírós-nevetős, felnőtteknek szóló mozi-mese a párválasztás nehézségeiről, a magányról, a misztikum és a ráció párharcáról, no és persze a finn westernről és a juharszirupos pontyról.

Budapest, 2012. július 3. Balsai Mónika (b) Liza és David Sakurai japán származású dán színész (j) Toni Tani szerepében játszik egy jelenetben a Liza, a rókatündér (Liza the fox fairy) című film forgatásán, a budapesti Raliegh stúdióban. A magyar-svéd koprodukcióban készülő film, amely elsőként kapott gyártási támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól (MNF), a rendező Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmje. MTI Fotó: Kallos Bea

Szintén kötelező darab a finom humorú Anyám és más futóbolondok a családból. A négygenerációs történet 100 évet átölelve követi végig szereplőink sorsát. A kilencvennégy éves Anya huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja férjét és lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig az elmúlt száz év bőven tartogatott veszélyeket.

Bájosan mocskos fekete komédia Bodzsár Márk első mozifilmje, az Isteni műszak. A budapesti éjszakában dolgozó mentősök között egy sofőr és egy orvos egymással összejátszva egyes betegeket segít át a halálba. Az illegális eutanázia jól jövedelmez, a melléjük beosztott és őket leleplező orvostanhallgatót azonban kemény döntés elé állítja a sötét biznisz.

A maffia szolgálatába és egy bérgyilkossal összeálló kerekesszékes banda története Till Attila akció-vígjátéka, a Tiszta szívvel, amiben semmi sem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, és miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait.

anyam_es_mas1

A Drifter különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal. Dokumentumfilm is meg nem is, játékfilm is meg nem is. Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, ő sem akar megfelelni senkinek. Ő valaki szeretne lenni, most, azonnal, 17 évesen. Jogsi nélküli illegális rodeók, hajnalig tartó bulik, rendőrök előli futások, és szülőkkel való állandó viták között száguldva követhetjük az életét.

Ha már autók, ki ne maradjon a Parkoló! A fordulatos, meglepetésekkel teli összecsapás során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa egy hullámpalával fedett parkolóhelyért. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmük valójában sokkal inkább két világnézet párbaja életre-halálra.

A fentieken túl még az alábbi 10 magyar film vár titeket a #szigetmozi ingyenes vetítésein: Szerdai gyerek, Hurok, Az éjszakám a nappalod, Swing, Veszettek, Dumapárbaj, Víkend, Gondolj rám, Megdönteni Hajnal Tímeát, Argo 2.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb