Lifestyle

Gyémántporból és HIV pozitív vérből készítették el Diana hercegnő portréját

A manchesteri születésű kortárs képzőművész, Conor Collins már többször felhívta magára a figyelmet. A nyíltan meleg alkotó készített már portrét a legendás Alan Turingról, amihez meleg orvosok vérét használta, Donald Trumpot bigott tweetjeiből, míg Tom Daley-t homofób kommentekből vitte vászonra.

Ezúttal a néhai Diana hercegnő portréját készítette el gyémántpor és HIV pozitív vér felhasználásával, motivációit pedig a Twitteren osztotta meg követőivel:

 

 

“A világ megdöbbent, amikor Diana kesztyű nélkül fogott kezet egy HIV beteggel. Évtizedekkel később a HIV stigma még mindig mindennapos. Ismernünk kell a tényeket. A HIV-et nem lehet elkapni egy csóktól. A kimutathatatlan azt jelenti, hogy nem lehet átadni. A PrEP és a PEP működnek.

A HIV stigma, a homofóbia, a rasszizmus, a transzfóbia mind csak még jobban elősegítik az új HIV megfertőződéseket. A legutolsó adatok az Egyesült Királyságban, amit tavaly tettek közzé, de 2016-os adatok, azt mutatják, hogy a diagnosztizáltak 93 százalékánál a vírusszám most kimutathatatlan, és nem jelentenek megfertőződési veszélyt a szexuális partnereikre.

Ettől függetlenül a HIV-vel élők körében kétszer nagyobb az öngyilkossági ráta, különösen a fertőzés felfedezését követő első évben. Meg kell állítani a szégyent! Meg kell állítani a stigmát! Nem szabad hagyni, hogy bárkit is erre vezessen.

Amikor Diana hercegnő megfogta egy haldokló AIDS beteg kezét, kevesen képzelték volna, mára olyan kezelések fognak létezni, amik lehetővé teszik, hogy a HIV pozitív emberek teljes értékű, egészséges, boldog életet éljenek. Ha időben felfedezik és elkezdik a kezelést, a HIV-vel élők életkilátásai ugyanolyanok, mint bárki másé.

Mindannyian megérdemeljük, hogy szeressenek minket. Mindannyian megérdemeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk. A HIV egy vírus. Nincs lelkiismerete. Nem ismer bőrszínt, vallást, nemet vagy szexualitást. Képtelen ítélkezni. A stigmatizálás ugyanakkor egy választás.

A HIV járvány története tele van ezzel a stigmával, megbélyegzéssel, szégyennel, tudatlansággal. Az orvostudomány képes kezelni ezt a fertőzést, de csak a szeretet, az együttérzés, a tisztelet és a megértés fogják végleg megállítani a járványt.”

Érdemes felkeresni Conor Collins honlapját, hiszen minden képének saját története van.

 

 

Ha érdekel, milyen ma Magyarországon egy felnőtt férfinek HIV-pozitívként élni, olvasd el Pozitív című, egy évén át futó napló-rovatunkat is!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb