Itthon

Gulyás Gergely: Mi nem engedjük a melegek házasodását

 

A szokásos csütörtök helyett ezen a héten szerdán tartott kormányzati tájékoztatót Gulyás Gergely, de ezúttal a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem Szentkirályi Alexandrával, hanem Varga Judit igazságügyi miniszterrel közösen.

A némileg szokatlan időpont oka, hogy ma délelőtt az Európai Bíróság döntött arról, hogy az uniós költségvetésből származó pénzek kifizetése a jogállamisági feltételek teljesüléséhez köthető. A kormány a várható ítélet kapcsán már előre bejelentette, hogy azt politikai döntésnek tartják, és azt sulykolják, hogy csak a gyermekvédelminek hazudott homofób és transzfób törvénycsomag miatt büntetik Magyarországot.

Ezt a narratívát érkezett nyomatékosítani Varga Judit, aki szerint a döntés nem érte meglepetésként a kormányt. „Hihetetlen támadás zajlik az ország ellen” – mondta. Az igazságügyi miniszter kijelentette, hogy „a gyerekeket meg kell védeni a szexuális propagandától”, és hogy a népszavazás és az áprilisi választás megadja majd a választ az Európai Uniónak. A miniszter a rövid kinyilatkoztatás után rögtön távozott is, az újságírók nem kérdezhettek tőle.

Gulyás Gergely szerint az EU-nak semmi köze az olyan nemzeti hatáskörökhöz, mint hogy két férfi összeházasodhat-e: „Mi nem engedjük a melegek házasodását, és ehhez tartjuk magunkat, ezekhez a területekhez, mint például a gyermekvédelem, az EU-nak semmi köze. Bele akarnak avatkozni a belügyeinkbe.”

Varga Judit és Gulyás Gergely állításaival ellentétben az Európai Bíróság nem a gyermekvédelmi törvény vagy a népszavazás ügyében járt el. A mai döntés azt mondta ki, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet, ami a jogállamiság állapotával függ össze. Azokban az országokban, ahol a helyi intézmények nem lépnek fel a korrupcióval szemben, vagy politikai befolyás hat az igazságszolgáltatásra, ott az Európai Unió visszatarthatja a közösségi pénzek kifizetését.

De ha már az igazságügyi miniszter szóba hozta: az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint az országgyűlési választásokkal egy időben tartott népszavazás a gyűlöletet erősíti. A Gyermekjogi Civil Koalíció is felszólalt a gyermekvédelmi népszavazás ellen, véleményük szerint a kapcsolódó, tavaly júniusban az országgyűlés által elfogadott törvénynek már az elnevezése is félrevezető, mert tagadja és ezzel a hitelét is rontja a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvénynek. A szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő referendumon civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítanak minden szavazópolgárt, hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb