Nagyvilág

Guatemala mostantól törvényben tiltja az egyenlő házasságot

 

Guatemala konzervatív többségű kongresszusa március 8-án, a nemzetközi nőnapon egy olyan törvénycsomagot fogadott el, amely szigorítja az abortusz miatt kiszabható börtönbüntetést, megtiltja az azonos nemű párok házasságát és a szexuális sokszínűség megjelenését az oktatásban.

Az „élet- és családvédelmi” törvénycsomagot a kongresszus elsöprő többséggel fogadta el, a 160 képviselőből csak nyolcan szavaztak ellene, írja a BBC. A hatályba lépéshez Alejandro Giammattei elnöknek is alá kell írnia, az egyelőre nem világos, hogy ezt megtörténik-e, de pártjának számos tagja támogatta a módosításokat.

Az új szabályok szerint az iskolákban tilos lesz arról beszélni, hogy a heteroszexualitástól eltérő orientáció normálisnak számít. A törvényjavaslatot támogató egyik képviselő, Patricia Sandoval azt mondta, hogy “a család fogalma alatt egy férfi és egy nő közötti szövetség értendő”.

Jordán Rodas emberi jogi ombudsman szerint a törvénycsomag visszalépés az ország számára, és jelezte, hogy hivatala megtámadja. Bár Guatemalában nem tiltja törvény a homoszexualitást, a társadalom több mint 80 százaléka ellenzi az azonos nemű párok házasságát, emberi jogi szervezetek pedig már többször jelezték, hogy az ország kormányzata elnéző a transzfób és homofób gyilkosságok és gyűlölet-bűncselekmények esetében.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb