Nagyvilág

Grúziában először ismerték el jogilag egy transznemű személy nemét

A transz jogokért tüntetők Tbilisziben 2018-ban / fotó: Mariam Nikuradze

 

A grúz igazságügyi minisztérium az ország történetében először hagyta jóvá egy transznemű személy kérelmét nemének jogi elismerésére. A transznemű nő neme így az irataiban is nőként kerül feltüntetésre, a hatóságok pedig a születési anyakönyvi kivonatát is újból kiállították, ezzel precedenst teremtve a kaukázusi országban.

Ahogy azt a helyi nőjogi csoport, a WISG a történtek kapcsán megjegyzi, Grúzia továbbra sem rendelkezik megfelelő jogszabályokkal – a hatóságok még csak nem is mérlegelik azok kérelmeit, akik nem estek át a teljes körű nemi megerősítő műtéteken, miközben ezek óriási költségeit semmilyen formában nem támogatja az egészségbiztosítás.

Emiatt 2017-ben két transz férfi már az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, miután a műtétek hiányára hivatkozva a grúz hatóságok megtagadták tőlük a nemük jogi elismerését. Annak ellenére, hogy korábban már jóváhagyták esetükben a névváltoztatást, továbbá beszerezték a szükséges, pszichiáter szakorvosok által készített szakvéleményeket, amely megállapította a transzszexualizmus diagnózisát.

Helyi jogvédő szervezetek évek óta dolgoznak azon, hogy megváltoztassák ezt a gyakorlatot. Álláspontjuk szerint a jogi helyzet rendezetlensége hozzájárul a transzfób gyűlölet-bűncselekményekhez és diszkriminációhoz, valamint a transz munkanélküliséghez és mélyszegénységhez is. Szinte semmilyen formában nem érik el az egészségügyi szolgáltatásokat, a koronavírus-járvány pedig csak még jobban rontott a kilátástalan helyzeten – ezért tiltakozásul tavaly április 30-án egy transznemű nő felgyújtotta magát a tbiliszi városháza előtt.

Az igazságügyi minisztérium mostani döntése az országban tapasztalható transz- és homofóbia miatt különösen fontos lépés. Grúziában még csak 2019-ben rendeztek először egy kisebb pride felvonulást, miközben az ország egyik leggazdagabb embere husángokkal felszerelkezett tömeget szervezett a szétverésére, és figyelmezette a rendőrséget, hogy ne avatkozzanak közbe. Ugyanabban az évben szélsőségesek ostromolták meg azt tbiliszi mozit, ahol levetítették a grúz nemzeti tánc közegében játszódó, egy meleg művészről szóló És aztán táncoltunk című filmet.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb