Utazás

Gran Canaria – Az Atlanti-óceán kincse

Habár neve azt sugallná, hogy ő a legméretesebb, Gran Canaria valójában a Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigete Tenerife és Fuerteventura után. Fővárosa, Las Palmas de Gran Canaria viszont a szigetek legnagyobb városának számít, Spanyolországot tekintve pedig a hetedik legnagyobb település. Elnevezését tekintve biztosan sokan gondolják, hogy a sárga madárfajnak van köze hozzá, ám valójában eredetileg a „Kutyák szigetét” jelentette, vagy pedig a canarii őslakosok törzsének nevéből származtatható a név. A Kanári-szigeteki kutya egyébként ma is Gran Canaria szimbóluma.   

A szigetet „kis kontinensnek” is nevezik, ugyanis hihetetlenül változatos természeti adottságokkal rendelkezik. A Gran Canaria közepén elhelyezkedő Tejeda-hegység az 1950 méteres magasságban elhelyezkedő Pico de las Nieves vulkánnal választja ketté a szigetet. Míg a déli csücsökben a finom homokos tengerpartok a jellemzőek, úgy beljebb haladva válik egyre kopárabbá és sivatagossá a táj. Északon pedig már egy sokkal bujább növényzettel rendelkező, zöldebb területet találunk. Ebből is látszik, hogy mind földrajzilag, mind pedig éghajlatilag mennyire különleges helyről beszélünk – talán ebből is adódik a varázsa. A változatos tájban festői kis falvak és városkák várnak minket: Arucas, Teror, Tejeda, Artenara vagy Gáldar egyaránt jó választás azoknak, akik szeretnék egy kicsit jobban megismerni a helyiek csendesebb életét.

Az északon található, 1478-ban alapított fővárost, Las Palmas de Gran Canariát mindenképpen érdemes megnézni nyaralásunk során. A történelmi óváros (Vegueta) számos látnivalóban bővelkedik; csodálatos régi épületei, köztük a Santa Ana székesegyházzal tökéletes kikapcsolódás egy délutáni sétára. De mindenképpen keressük fel a város legfontosabb bevásárlónegyedét, a Calle Trianát is, amely nemcsak nappal, de éjszaka is tele van emberekkel.

Az óvárosi túrák szerelmesei részére ajánljuk még Puerto de Mogan városát, amely tényleg egy igazán jellegzetes spanyol város. A virágba borult kis romantikus utcákon miatt nevezik Puerto de Mogant „Kis Velencének” vagy a „Kanári-szigetek Velencéjének”.

Csak a teljesség igénye nélkül tudjuk összeszedni azokat a helyeket, amelyeket érdemes felkeresni. Így ha részletesen nem is, de legalább felsorolásszerűen megemlítenénk a sziget gazdag növényvilágát bemutató Jardin Canariót, valamint az 1813 méter magasan fekvő Roque Nublo sziklát, amely a hegymászás szerelmeseinek nyújthat felejthetetlen élményeket.

A vízisportok kedvelőinek fővárosa, Puerto Rico a sziget déli részén található. Puerto Rico igazi üdülőparadicsomnak számít, hiszen hosszan ívelő homokos tengerpartja kiváló lehetőséget biztosít a napozásra és a fürdőzésre. A strandok ingyenesen vehetők igénybe, mindössze a napágyakért és a napernyőkért kell fizetni. Amennyiben nagyobb társasággal érkezünk, úgy érdemes kicsit alkudoznunk is, mert az árak igen borsosak tudnak lenni. De ha több napos napozást és pihenést terveztünk a tengerparton, akkor érdemesebb beruháznunk egy saját napernyőbe.

Gran Canaria két legfontosabb üdülő- és partivárosának Maspalomas és Playa del Inglés számít. A két település annyira egybenőtt már, hogy észre sem vesszük, amikor átmentünk az egyikből a másikba. Maspalomas a sziget legrégebbi üdülővárosaként a tengerpart mentén több kilométer hosszan ívelő homokdűnéiről híres. A strand megközelítése is csak a homokdűnéken át lehetséges. A kis túra közben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy sivatagban sétálnánk, majd kb. 10 perc után elérjük az oázist, ami egyik oldalon a városi sétány bárokkal, kávézókkal és éttermekkel tűzdelt része, a másik pedig maga a gyönyörű Atlanti-óceán partja. A város másik nevezetessége a 68 méter magas világítótorony, amely jó támpontként szolgálhat számunkra, ha a melegstrandot keressük, ugyanis ez pont a közelében található.

Az éjszakai élet központjaként aposztrofált Playa del Inglés városában a bevásárló- és szórakoztatóközpontok szinte egymást érik. Az utóbbi kifejezés itt mást jelent, mint nálunk, ugyanis többnyire nyitott központokról beszélünk, ahol nappal számos üzletben tudunk vásárolni, valamint étteremben és kávézóban ebédelni, vacsorázni, míg éjszaka ugyanezeken a helyeket van lehetőségünk a felhőtlen szórakozásra is. Az egyik legnagyobb ilyen központnak számít a meleg szórakoztató központ, a Yumbo Centre, ahol egy helyen találjuk meg az összes melegbárt, kávézót, éttermet, szórakozóhelyet és cruising bárt. Így nem kell sokat sétálnunk, ha szeretnénk kipróbálni egy este több helyet is. A Yumbo Centre szomszédságában találjuk a másik nagy szórakoztatóközpontot, a Kasbah Centre-t is

Previous post

Így reagáltak Putyinék arra, hogy újabb 27 meleg férfit gyilkoltak meg Csecsenföldön

Next post

A "rossz reklám" miatt titkosítanák Indonéziában a melegek botozását