Kultúra

Gorillaz – Újra és újra Budapesten

A csapatot Damon Albarn, a Blur együttes sikeres frontembere alakította sok-sok évvel ezelőtt, társával, Jamie Hewlett illusztrátorral. Ám sikerüket nem csak kettejük közös munkájának köszönhetik, ugyanis fennállásuk óta sorra dolgoznak nevesebbnél nevesebb művészekkel. Dalaikon közreműködött többek között Ice-T, Iggy Pop, Snoop Dogg, Mos Def vagy például maga a Libanoni Nemzeti Zenekar is. Persze, aki ismeri a formációt, pontosan tudja, hogy ez még semmi, hiszen jóformán nem is lehet tudni előre, ki lesz a következő elképesztő sztárvendég a színpadon, akivel megörvendeztetik rajongóikat San Franciscótól Damaszkuszig. 

A formáció zenei stílusát egyébként nagyon érdekesen lehet meghatározni, szinte nincs olyan jelző, amit ne aggattak volna rájuk az évek során. A kritikusok írtak már róluk mint alternatív rock, trip-hop, alternatív hip-hop, electronica, indie, britpop, dance-rock, rap-rock, dub, sőt reggae pop bandaként is. Ám ezzel a sornak még nincs vége! Az együttes egyik alapítója, Damon többnyire csak zombie hip-hopként deklarálja zenéjük stílusát. Ebből látszik, mennyire egyedi mindaz, amit ők csinálnak, és igazából nincs is hibás jelző és besorolás a Gorillazzal kapcsolatban. 

A nagy múltú banda legújabb albumát milliók várták világszerte, ugyanis a formáció nem kevesebb, mint hét év elteltével adott ki újabb remekművet. A világ legsikeresebb vizuális és akusztikus alkotói márciusi megjelenést követően több zártkörű eseményen is bemutatták munkájuk gyümölcsét, mindezzel fokozva a rajongók és a széleskörű szakma kíváncsiságát. A hét évnyi hallgatást rengeteg pletyka és találgatás övezi, biztosan nem is lehet tudni, miért vártak ennyit. 2010 környékén felütötte fejét az a pletyka is, hogy az alapítók külön folytatják, ám szerencsére ez nem volt igaz, így a rajongók megnyugodhattak. A hallgatás legfőbb oka, hogy a művészek kicsit pihenni szerettek volna, felkészülten és őszintén alkotni, nem csak a zeneipari változásokat és trendeket követve ontani magukból a slágereket. Az album szeretne dallamokkal reagálni a világban történt változásokra, mély érzelmek közvetítése a célja. 

 A Humanz című album a titkos bulikat követően eljutott végre a nagyközönséghez is – az észak-amerikai koncertekre pillanatok alatt felvásárolták a jegyeket, de ez nem is meglepő információ a Gorillaz múltját tekintve. Úgy tűnik, nagyon szerethetik csodaszép fővárosunkat, hiszen 2017-ben ez lesz második koncertjük Budapesten. A jövőben végre több, hasonlóan nagyszerű zenei csemege is tobzódhatna kicsiny hazánkban, és a magyar kulturális élet még büszkébb lehetne páratlanul sokszínű felhozatalára. 

Ebben az évben először Londonhoz hasonlóan egy zárkörű lemezbemutató koncert volt Budapesten, amelyre csak a kiváltságosok jutottak be, így a valódi közönség és igazi Gorillaz rajongók – többek között én is – csak a hírekből szerezhetett tudomást az eseményről. Persze ezt nem érdemes a nagy sikerű és eszméletlenül tehetséges előadóknak felróni, hiszen minden lehetséges módon igyekeztek elég megjelenést biztosítani az őket támogató közönség számára is.

Viszont november 13-án végre mindenki szabadon élvezheti a Gorillaz zenéjét, és élőben ismerheti meg a klasszikus slágerek mellett a legújabb album dalait is. Az idén megjelent album 14 dalt tartalmaz, készül belőle vinyl kiadás, továbbá extra verzió és limitált deluxe vinyl változat is. A hivatalos április huszonnyolcadikai megjelenést megelőzően öt dalt már elérhetővé tettek online, ráadásul övék lett a YouTube VR egyik legsikeresebb debütálása. A Jamie Hewlett által rendezett lenyűgöző hatást elérő, 360 fokos nagylátószöggel készült animációs anyagot, ami a Saturnz Barz (Spirit House) címet viseli, mindenki imádta, mivel kihozták a maximumot ebből a forradalmian új képalkotási lehetőségből. Mindezeken felül egy izgalmas appot is készítettek, amelyben keveredett az animáció és a valóság. Ennek köszönhetően tudtak élőben bejelentkezni rajongóiknak világszerte egyazon időben. 

Bernhardt Dániel 

Previous post

A Disney 50 országban levesz egy sorozatot a meleg történetszál miatt

Next post

Kizárólag HIV-pozitív szakácsok főzték a menüt egy kanadai étteremben