Kultúra

Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek

Az ötven éve együtt dolgozó művészpáros fő témája a modern városi létezés. Gilbert & George műveinek középpontjában mindig a művészek állnak mint „élő szobrok”. Elegáns megjelenésükkel gúnyt űznek az arisztokráciából, miközben a tabuk és művészeti konvenciók határait feszegetve az aktuális társadalmi jelenségekről kommunikálnak műveikben. Életüket és művészetüket nem választják el egymástól; provokatív és sokkoló műveikre a nézőkkel történő intenzív kommunikáció jellemző. Aktuális projektjük több múzeumi bemutatást követően kifejezetten a Ludwig Múzeum tereire szabott, hatásos látvánnyal várja a látogatót.

 

MILE END, 2013 – a Galerie Thaddaeus Ropac jovóltából

 

Az elmúlt évtizedek során Gilbert & George az állandó mozgásban lévő városi élettel megbirkózva nézték végig kelet-londoni otthonuk és vele együtt modern világunk fejlődését. Az, ahogyan ezeken a képeken az alakok megnyilvánulnak, felidézi, hogyan tekintett magára Gilbert & George „élő szoborként”, egy intenzív érzelmek által meghatározott világ múltjának, jelenének és jövőjének halálosan komoly ábrázolásán keresztül kapcsolva össze a társadalmi problémákat és a művészetet.

A kivétel nélkül 2013-ban született új képek a modern nyugati világot tárják elénk Gilbert & George szociológiai környezetén keresztül, feltérképezve a lakói együttélése és interakciói által keltett feszültségeket. A képeket különböző faji és társadalmi háttérrel rendelkező fiatalok népesítik be, elkendőzött muszlim nők, és persze Gilbert & George, olykor maguk is maszk mögé bújva, máskor bombaszerű nitrós palackokba bugyolálva, különféle álruhákban, időnként darabokra szaggatottan. Modern urbánus világunkat járják körül, ahogyan egész művészeti pályájuk során tették. Lebilincselő és közvetlen módon nyúlnak olyan témákhoz, mint a halál, a remény, az élet, a félelem, a szex, a pénz, a faj és a vallás.

Gilbert 1943-ban született az olasz Dolomitokban, Geroge pedig 1942-ben az angliai Devonban. A két művésztanonc 1967-ben találkozott a londoni St Martin’s School of Art-ban (ma: Central Saint Martin’s College of Art and Design). Gilbert & George a „Snow Show” című évzáró kiállításra készítette első közös munkáját, amely távol állt az akkori művészeti oktatás formalista kritériumaitól. 1969-ben alkották meg első „éneklő és élő szobraikat”, melyeknek egyszerre voltak ők a tárgya és a médiuma, egybeolvasztva művészetüket hétköznapi életükkel. Gilbert & George ezután „élő szobrokként” kezdtek felbukkanni múzeumokban és galériákban. 1970-ben egy elhíresült akció során órákon át énekelték Flanagan & Allen Underneath the Arches című dalát miközben ritmusra mozogtak. 1971-ben születtek első rácsos szerkezetű képeik, amely technika később védjegyükké is vált. Ikonográfiájuk 1980-ra összetettebb lett, végtelen jelentésréteggel a szimbolikustól az allegorikuson át a legkendőzetlenebb erotikáig, a vallási, politikai, személyes utalásokról nem is szólva. Gilbert & George több mint 40 éve alkot együtt egy művészként, és több mint 3000 műalkotást jegyez.

 

DALES, 2013 – a Galerie Thaddaeus Ropac jovóltából

 

Első retrospektív kiállításukat az eindhoveni Stedelijk Van Abbemuseum rendezte 1980-ban, amelyet 1985-ben a New York-i Guggenheim Museum válogatása követett. 1990-ben és 1993-ban Gilbert & George Oroszországban és Kínában is kiállított. 2005-ben ők képviselték Nagy-Britanniát a Velencei Biennálén. A londoni Tate Modern 2007-ben rendezett átfogó kiállítást műveikből, ami Münchenen és Torinón át egészen az Egyesült Államokig utazott. A művészpáros számos díj birtokosa, többek között a London Metropolitan University tiszteletbeli filozófiaprofesszorai, 2017-ben pedig a Royal Academy of Arts választotta őket a tagjai közé.

A kiállításhoz egy kétnyelvű katalógus kapcsolódik, amelyben Michael Bracewell regényíró és kritikus átfogó esszéje olvasható.

 

Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek
2017. július 8 – 2017. szeptember 24.
Ludwig Múzeum

 

Rainbow party header banner
Previous post

SzigetMozi

Next post

Aaron Carter: "A fiúkhoz és a lányokhoz is vonzódom"