Gasztronómia

Gasztronómiai csoda a Balatonnál

Ha a Balatonra gondolunk, akkor általában nem egy napsütéses novemberi nap jut az eszünkbe, hanem a tóparton való napozás és pancsolás, valamint a lángos- és hekksütő bódék felől terjengő illatok. Pedig már jó ideje tudjuk, hogy a Balaton ennél sokkal többet jelent, főleg, ha a balatoni borvidékekről beszélünk. Személy szerint én is sokkal jobban preferálom a balatoni borokat, mint például az észak-magyarországi régióból származókat, pedig sok kiváló tételt kóstoltam már onnan is. Valahogy a szívemhez is jobban húznak a balatoni nedűk.

A Balaton déli partjától pár kilométerre található egy olyan kis ékszerdoboz, ahova már több mint egy éve terveztem elmenni, de csak most, november közepén nyílt rá alkalmam, hogy ellátogassak a Kristinus Borbirtokra – egyben átélhessem és megízleljem azt, ami a főváros gasztronómiai életében is kiemelkedő helyet foglalna el.

 

 

A Kristinus Borbirtokra másodmagammal, Viktor barátommal érkeztem, akivel egyébként minden évben, már hagyományként járunk novemberben Márton-nap alkalmából borfesztiválokra, így ez a látogatás a borbirtokon ennek a megkoronázása volt.

A Kéthelyen található Kristinus Borbirtokhoz egy borhotel és étterem is tartozik, ami azért is nagyon jó, hiszen így nem kell visszasietni Budapestre, és a sofőrnek sem kell csupán vizet innia. Az pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a Balaton déli csücske több látnivalót is kínál számunkra, úgyhogy érdemes eltölteni pár éjszakát a Vinotel design szobáinak egyikében. Lehetőségünk van traktorral vagy lovas kocsival bejárni a borbirtokot, de a közelben lévő balatoni települések, vagy a kevesebb mint 30 percre lévő Keszthely is sok izgalmas okot adnak a kirándulásra.

A megérkezést és a becsekkolást követően természetesen rögtön belevetettük magunkat a gasztronómiai élményekbe, és az étterem, pontosabban a Gasztro Műhely felé vettük utunkat. A Kristinus éttermének kínálata pont annyira nincs túlbonyolítva, mint amennyire fantasztikusak az ételeik. Aki azt gondolná, hogy gulyáslevest, vagy mondjuk hagymás rostélyost fog látni az étlapon, az már most felejtse el ezt, hiszen az étterem mindig az adott évszaknak megfelelő alapanyagokat felhasználva készíti el számunkra a legjobb fogásokat. Jó pár éttermet kipróbálva a világban mondhatom, hogy a Kristinus borbirtok étterme a fővárosban is a legjobbak között állná meg a helyét, és ezt a kiváló ételek mellett a személyzet kedvessége és szakmai felkészültsége is megtámogatja. Ez nem is csoda, hiszen a Magyar Konyha Magazin 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben is a Balaton tíz legjobb étterme közé választotta a Gasztro Műhelyt, a déli parton pedig a második legjobb étterem címmel büszkélkedhetnek.

 

 

Mint megtudtuk, a konyha törekszik arra, hogy minél több prémium és bio alapanyagot használjon, amelyek túlnyomó része a legkevesebbet utazva, Somogy megyéből érkezik.

Természetesen az étlapon minden fogás mellett feltüntetik, hogy milyen bort ajánlanak hozzá, de ízlésünknek megfelelően is ajánlanak részünkre tételt.

Az általam választott rosé kacsamell kókuszos szalvétagombóccal, posírozott szilvával, céklás répával és birsalmapürével, valamint rozmaringos jus-vel érkezett. Mind a tálalásban, mind pedig az ízekben fantasztikusat alkotott a Gasztro Műhely séfje, így igazából már az ebéd után vártam a vacsorát, amire a sous-vide sertésszűzzel neveztem be.

De az est legjobb pontja és főszereplői nem más, mint a borok voltak. Alapvetően a fehérborokat preferálom, ezért ezen az estén is főleg ilyen tételeket kóstoltunk, de az este végére természetesen egy vörösbort is kipróbáltunk.

 

 

Míg az ebédhez egy 2016-os évjáratú Sauvignon Blanc került a pohárba, addig a vacsorát a Chardonnay Selection nyitotta, amit a lágy Utopia tudott fokozni; végül az estet a több ezüst és aranyéremmel is díjazott Kristinus Merlot zárta.

Természetesen a másnapi kicsekkoláskor nem távozhattunk üres kézzel, és ha a Kristinus Gasztro Műhely ételeit nem is vihettük magunkkal, de az előző nap kóstolt borokból természetesen vásároltunk pár üveggel, hogy palackba zárva is magunkkal vihessük a Balatonboglári Borvidék ízeit, amely kiváló melengető lesz a hideg téli estékre.

Bár tudom, a novemberi időpontválasztás nem a legjobb, de ez a két nap adott számomra egy kis betekintést a Kristinus Borbirtokból és ösztönzést arra, hogy melegebb időben újra visszatérjek.

Erdei Zsolt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin