Gasztronómia

Gasztronómia kompromisszumok nélkül

Minden az asztalnál dől el, minden egy jó ebéddel vagy vacsorával kezdődik, tartja a mondás – és milyen igaz! Ez áll szinte minden alkalomra, legyen az egy üzleti megbeszélés, találkozás a barátokkal, vagy éppen egy randi. Az étkezéssel eltöltött idő sok mindent meghatározhat, ezért nem mindegy, hogy ezt milyen környezetben tesszük és milyen ételt fogyasztunk közben. Azt hiszem, nincs annál jobb érzés, amikor randi után a srác megköszöni neked, hogy milyen fantasztikus helyre hoztad, és ezzel már biztosan beloptad magad a szívébe.

 

 

Budapest egyre több kiváló étteremmel büszkélkedhet, és egyre gyarapodik az olyan helyek száma a városban, ami a régióban vagy a világon is egyedülálló. Ilyen például a Jamie’s Italian, ami két évvel ezelőtt a Jamie Oliver nevével fémjelzett franchise-hálózat első közép-európai éttermeként jelent meg nálunk, vagy a világon elsőként a budapesti Gozsdu udvarban tavaly megnyitott Jamie Oliver’s Pizzeria.

Jamie Oliver, a brit mesterszakács neve a világ minden részén ismerősen cseng. Olyan műsorok házigazdája volt többek közt, mint a Magyarországon is nagy sikerrel bemutatott The Naked Chef (Főzzünk egyszerűen), továbbá több mint egy tucat könyve magyarul is megjelent, legutóbb az Minden napra superfood. Jamie tavaly vívta ki magának az LMBTQ közösség osztatlan szimpátiáját, amikor is kritizálta Ausztráliát, amiért a szigetország az Egyesült Államokhoz és Angliához képest elmaradt a melegjogok területén.

Április végén Jamie Oliver életében először Budapestre látogatott, és egy sajtótájékoztató keretében beszélt többek között arról, hogy a mára a világon több mint 60 étteremmel büszkélkedő hálózatban egy dologban nem ismer kompromisszumot és az az alapanyagok és ételek minősége. Legyen egy hálózat akármilyen nagy, de ez sosem mehet a minőség rovására. Az éttermek beszállítóinak három nagyon szigorú feltételnek kell megfelelnie, amelyek nem mások, mint a fenntarthatóság, az állatokkal való méltó bánásmód, továbbá az antibiotikum- és vegyszermentesség.

 

 

Mitől is olyan jó a Jamie’s Italian? Emlékszem, hogy két évvel ezelőtt a Budavári Jamie’s Italian nyitását óriási várakozások előzték meg, nagyon sokan ki akarták próbálni a világhírű mesterszakács konyháját. Mint az olasz konyha egyik szerelmese, én is nagyon vártam már, hogy ellátogassak az étterembe, de természetesen nem csupán az ételek miatt. Egy jó étteremhez önmagában kevés a jó étel: az itt töltött időnek körülbelül egyharmad részét teszi ki az étkezés, ezért nagyon fontos, hogy milyen környezetben vagyunk, milyen a személyzet, a választék, az étlap felépítése és az italválaszték. Számomra ezért is nagyon fontos, hogy át tudjam magam adni annak az érzésnek, amit a hely sugároz.

Péntek este a Jamie’s-ben. Furcsa lehet, de az egész hetes pörgés és munka után számomra péntek este is jól esik olyan helyre menni, ahol emberek vannak. Ezért is választottam – továbbá az olasz konyha iránti szeretetem miatt – egy péntek estére a Budavári Jamie’s Italiant, ami azokban az órákban csúcsra volt járatva, amikor érkeztem, de azonnal kaptam asztalt. A Jamie’s Italian tipikusan az a hely számomra, ami egy pezsgő, nemzetközi érzést nyújt, mintha nem is Budapesten lennénk, pedig a vendégek összetétele igen vegyes, és nem kizárólag külföldiekből állt.

 

 

Az étterem még az étlapján is feltünteti – amire talán az egyik legbüszkébb –, hogy tényleg kistermelőktől származó alapanyagokból dolgoznak, és ezek nagy része lehetőség szerint a helyi gazdaságokból származik. Azt gondolom, hogy manapság, amikor már egy élelmiszerüzletben is szinte minden termék összetevőjét át kell nézzem, ha jó minőségű és egészséges alapanyagokból szeretnék főzni, ez egy étteremben is elengedhetetlen feltétel.

A jó ételekhez pedig számomra elengedhetetlen a jó bor is, így rögtön egy könnyű és friss Proseccóval indítottam az estét, amelyet a kedvenc tenger gyümölcsei-válogatásom, Jamie szuper halraguja követett. Alapvetően nem sűrűn rendelek desszertet – főleg a nyaralásom előtti diéta időszakában –, de most kivételt tettem, mert az olasz desszertek közül a tiramisu az, amiből bármikor és bármennyivel megküzdök.

És miért olyan fantasztikus a budai Várba menni vacsorázni? Mert vacsora után még kimehetünk a Halászbástyához, és éjszakai kivilágításban, teljes nyugalomban csodálhatjuk meg a várost. Ha pedig mindezt egy külföldi vendégünkkel tesszük, akkor a siker borítékolható, és a város örökbe belopja magát a szívébe.

Ezek után már nem sok magyarázatra szorul, hogy miért is szeretem a Jamie’s Italian éttermet, és mit is jelent a jó minőségű étel, az egészséges étkezés. Az pedig már csak hab a tortán – vagy hogy stílusos legyek:a mascarpone krém a tiramisuban –, hogy az étterem Budapest egyik legszebb részén, a várnegyedben található.

 

Erdei Zsolt

 

[infobox] Budavári Jamie’s Italian
1014 Budapest, Szentháromság u. 9-11.
Nyitva tartás: 11:30 – 23:00
Tel.: +36 1 800 9212
www.jamiesitalian.hu
[/infobox]

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb