EgészségLifestyle

Futni igazán klassz dolog!

running-01-th

Vékony testalkatú, alacsony, gyenge csontozatú és önbizalomhiányos fiú voltam. Már a kocogás gondolatától is irtóztam, kínzásnak tartottam, nem hittem, hogy bárki is őszinte, amikor azt mondja, hogy szeret futni, vagy akár ez a hobbija. Most viszont már alig várom a futóedzéseket, versenyeken gyakran állok dobogóra… és persze mindenkinek csodaszerként ajánlom!

A kifáradás, fulladozás, beszorult levegő, hányinger, szomjúság, hirtelen wc-szükség, izomgörcs vagy egyéb sérülések kombinációjának újbóli lehetősége rémisztő volt számomra az iskolában. Ma már viszont nem ismerne meg egyik volt testneveléstanárom sem a futópályán. Egy céges futóversenyen változott meg bennem minden. Ennek az utóbbi nyolc évnek a tapasztalatait pedig három életösztönző kérdésbe tudom összesűríteni.

Mi a cél?

Mivel egy fizikailag megterhelő sportról van szó, ha nincs konkrét célunk, nagyon nehéz elkezdeni a rendszeres futást. A közép- és hosszú távú célok esetében nyugodtan legyetek „nagyravágyóak”, legyen az kondíció, egyéni idő és táv, fogyás, vagy akár versenyen való teljesítés. De fontos az is, hogy legyenek kézzelfogható céljaink és teljesítésérzetünk is, amelyek kitartásra tanítanak – ilyen lehet például a következő napi futás vagy az adott heti edzésterv.

Mennyire akarom, avagy a komfortzónán túl

A futás igazi halála, ha valaki kényelmesen kocog – hiszen így megunja és otthagyja. A sportág arról ismert leginkább, hogy bármennyire is természetes számunkra ez a mozgásforma, mégis a határainkat feszegetjük vele. Ezeket én falaknak nevezem, melyek legyőzéséhez fejben kell igazán ott lenni. A kulcsszavak pedig az akarat és a kitartás.

Segítségünkre lehet, ha céljainkat folyton szem előtt tartjuk. A hátrahagyni kívánt indulatok és a gondolatok újraélése, valamint az ezeket leváltó érzések megélése mind-mind sokat segíthetnek. Rengeteg sportágat kipróbáltam már az utóbbi években, de a futás kivételével egyik esetében sem tudtam úgy „magamba mélyedni”. Ez történik ugyanis akkor, ha túllépem saját komfortzónám határait. A jutalmat pedig sosem tartottam kevésnek.

Hogyan tegyem?

Mind az egyéni, mind a csoportos futásnak megvannak az előnyei. Az egyéni edzéseket a hosszabb, kitartásra nevelő futásokra ajánlom, míg a csoportos edzések a rövid távú, gyorsaságot fejlesztő edzésekre alkalmasak inkább.
Több sérüléssel a hátam mögött és eredményeimet elemezve, tapasztalatból mondhatom, hogy a technika és a „flow érzés” elsajátítása nagyon-nagyon fontos. Persze mindenkinek megvan a saját stílusa, néhány dologra érdemes azért odafigyelni:

– a talajjal való első érintkezés: semmiképp ne a sarok legyen az első érintkezési pont, mert ez lelassít minket, ráadásul ennek hatására jobban beremeg a láb, ami sérülésekhez vezethet (achilles, boka, térd, csípő). A talp közepére, külső élére való érkezés vagy az elülső féltalpra való lépés, az úgynevezett mezítlábas futástechnika sokkal előnyösebb. Az elején igazi kihívás, de elsajátítása egy értékes és megtérülő befektetés.

– a dőlés szöge: ajánlott egyenes testtel előbbre dőlni, mintsem hátra. Vagyis ne húzzuk magunk után felsőtestünket, hanem használjuk ki a gravitációt, húzzon minket a felsőtestünk előre. Fontos, hogy ne csípőből rövidítsünk/dőljünk, hanem bokából tegyük ezt – kb. 5 fokot.

– a levegővétel: az egyik leggyakoribb hiba, hogy a futni vágyók orrukon szívják be és szájukon engedik ki a levegőt. Ebben az esetben viszont gyakran beszorul a levegő, és az oxigénellátás is korlátozott. Ajánlott két-három futólépésnyi hosszan orron és szájon, együttesen beszívni, majd ugyanígy, együttesen kifújni a levegőt.

Azáltal, hogy megizzadunk, nemcsak a toxinoktól szabadulunk meg, nemcsak izomzatunkat és tüdőnket erősítjük, de értékes pozitív hatása van a pszichére is – az orvosoknak futóedzésekre kellene beutalót írniuk!

Az Atlasz Sportegyesület futóedzésein a csapatszellem segítségével próbáljuk megtenni azt az extra lépést, amelyre egyedül nehezen vennénk rá magunkat. Futástechnikánk, tempónk és kitartásunk fejlesztésére egy bárki által teljesíthető edzést állítottunk össze. Edzéseinken, a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sportpályáján minden szerda este próbára teheted magad – hidd el, lerombolhatóak azok a falak!

 

Írta: Cs.J.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin