Utazás

Fuerteventura – Az érintetlen paradicsom

Az Atlanti-óceánban elhelyezkedő Kanári-szigetek közül Tenerifét követően Fuerteventura a második legnagyobb, ahol az év több mint 300 napján csodálatos az idő, ezért a hűvös téli hónapokban is bátran választhatjuk úticélként.  

Talán az érintetlen paradicsom lenne a legjobb jelző, amivel Fuerteventurát illethetnénk, ugyanis jelentős turizmusa ellenére nincsenek óriási kiépített üdülővárosai és a néhány nagyobb település sem az éjszakákon át bulizó fiatalok zajától hangos. Fuerteventurát inkább pihenés, kirándulás céljából válasszuk, valamint ha a víz szerelmesei vagyunk, ugyanis 70 kilométer hosszú, főként fehérhomokos partja nemcsak a fürdőzésre, de a vízisportok kedvelőinek is a legjobb választás. Kalandozásainkhoz viszont mindenképpen szükség lesz autóra, amelyet interneten tudunk előre lefoglalni vagy a repülőtéren található kihelyezett irodákban érkezésünk után megrendelni.

Hair Aesthetic 728*180

A szigeten több üdülőközpont is található, melyek mindegyike a keleti part mentén helyezkedik el, közülük a legnagyobbnak és legnépszerűbbnek Corralejo számít. Ez a kisváros a sziget északi csücskében helyezkedik el, a repülőtértől mintegy 38 km-re.  A korábbi kis halászfalu mára a sziget egyik legszínesebb és legnagyobb, élettel teli városává nőtte ki magát. Rengeteg üzlet, étterem, kávézó és szórakozóhely is megtalálható itt. Fontos megemlíteni, hogy a Kanári-szigeteken nagyon kedvezőek az adózási szabályok, ezért dohányárut, szeszesitalt, parfümöket, de még ruhát is érdemesebb itt vásárolni. Üzletet fogunk találni bőven, a sziget fővárosában, Puerto del Rosarióban pedig több nagyobb bevásárlóközpont közül is válogathatunk.

Morro Jable

Jandia település Corralejóhoz hasonlóan szintén a sziget legnépszerűbb üdülővárosai közé tartozik. Népszerűségét emeli, hogy a Kanári-szigetek legnagyobb és leghosszabb strandja közül több is Jandia városában található.

Az óceánpart mellett húzódó autóutak úgy lettek kialakítva, hogy bármikor le tudjunk húzódni, ha fürdeni szeretnénk, ezért ha látunk egy számunkra ideális és szép partszakaszt, nincs más dolgunk, csak megállni az út szélén és irány az óceán. A partokon zászlókkal jelölik, hogy az adott helyen a fürdés engedélyezett vagy éppen tiltott. Semmiképp ne egy strandon telepedjünk le és ott töltsük az egész nyaralásunkat, hanem mindenképpen fedezzünk fel új helyeket! Úgyis mindegyik új strandnál azt fogjuk majd mondani, hogy „ez még szebb, mint az előző volt.”

Fuerteventurán való tartózkodásunk során mindenképpen látogassunk el az Ajuy strandra, ahol ugyan a fürdőzés nem ajánlott, de a különleges feketehomokos partszakaszt mindenképpen érdemes megnéznünk.

Felfedező túránk során érdemes egy kis kitérőt tennünk Las Salinas del Carmen településre, a sómúzeumba (Museo de la sal), ami a repülőtértől délre, az FV-2 jelű autópálya mellett található. Ezen a helyen a mai napig hagyományos technikával készítik a sót és itt tényleg a természetre van bízva, hogy mennyi só mennyi idő alatt fog elkészülni.

Ha a szemünk már eltelt a csodás látványokkal, akkor érdemes az ízlelőbimbóinkra is gondolni. Mivel a szigeten túlnyomórészt kecskét tenyésztenek, ezért az éttermek étlapján biztosan találunk valamilyen kecskehúsból készült ételt. Ebből következően nem nehéz kitalálni, hogy a kecskesajt is igen közkedvelt csemegének számít és előételként ott lesz az étlapon. Amit viszont semmiképp se hagyjunk ki, az a kanári burgonya (papas canarias) mojo szósszal (salsa mojo picón). Ez a burgonyafajta kizárólag a Kanári-szigeteken terem és az általunk ismertnél jóval kisebb; a hozzá kínált szószt pimiento és cayenne paprikából készítik római köménnyel, fokhagymával, olívaolajjal és édes fűszerpaprikával.

Fuerteventura – hasonlóan Spanyolország többi tartományához és szigetéhez – teljes mértékben melegbarát. Ennek ellenére meleg turizmusa jelen pillanatban még gyerekcipőben jár, ugyanis eddig az LMBT társadalom tagjai is leginkább pihenni, kikapcsolódni, sportolni vagy éppen nászútra érkeztek a szigetre. Habár jelenleg nincs specifikus melegbár a szigeten, a Corralejóban lévő Spectrum Disco a legkedveltebb szórakozóhely a meleg turisták körében. A sziget nyitottságát az is mutatja, hogy 2011 óta állandó, minden évben megrendezésre kerülő melegfesztiváljuk is van, amely Rainbow Fuerteventura néven fut, és általában decemberben rendezik meg.  A fesztivál nagy előnye, hogy rengeteg az ingyenes program, amik között az autós gyorsulási versenyektől a drag queen-tanfolyamig sok mindent megtalálunk.

 

Ország: Spanyolország

LMBT jogok: 2005 óta egyenlő házasság és örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 30 ⁰C körüli átlaghőmérséklet, de télen sincs 15-20 ⁰C-nál hidegebb

Időeltolódás: -1 óra Budapesthez képest

Utazás: heti egy közvetlen repülőjárat Budapestről

Bejutás a városba: Corralejo bérelt autóval 35 perc alatt elérhető a repülőtérről

Previous post

Fotósorozat - Így zajlott az amerikai macihétvége

Next post

A világhírű Titanic kiállítás Magyarországra érkezik