Kultúra

Frank Ocean: “Prince segített elfogadni önmagamat”

Az 57 éves poplegenda, Prince tegnap hunyt el minnesotai otthonában. A 2012-ben biszexuálisként coming outoló Frank Ocean a tumblr-jén osztotta meg megható emlékbeszédét.  

ocean-frank-507ed3e6ed64b

“Inkább nem is írom azt, hogy ‘nyugodj békében’, mert itt egyszerűen többről van szó, mint a halál. Személyesen soha nem találkoztam Prince-szel (amikor egyszer majdnem, akkor túl ideges voltam), és sajnos soha nem láttam élőben játszani. Csak az őt övező legendákat ismerem, és a felemelő, félelemtől mentes, virtuóz munkásságát” – írta Frank Ocean.

“Elég hamar megtanulta, hogy mennyire keveset érdemes adni bárki más véleményére – ez az életfelfogás átitatta a ruháit, a mozgását, a gitárjátékát és az állatias üvöltését is.”

“Ő írta a kedvenc dalomat, a When You Were Mine-t. Egyszerű dal egyszerű dallammal, amiről azt kívánod, bárcsak neked jutott volna előbb eszedbe, pedig esélyed sem volt rá – ettől olyan érzésed támad, mintha egy flörtölő zsenivel lenne dolgod, aki megközelíthetőnek tűnik. Fekete hetero férfi volt, aki az első tévés fellépésén bikinialsóban és térdig érő magassarkú csizmában jelent meg – fantasztikus volt.”

“Jobban éreztem magam a bőrömben, és jobban elfogadtam a szeuxalitásomat azáltal, hogy ő mennyire szabadon járt-kelt, és hogy mennyire nem tisztelte az olyan régies dolgokat, mint a gender-konformitás.” 

“Arra késztetett, hogy merészebb és intuitívabb legyek a saját munkámban is. Az erő, amivel megtagadta a fennálló társadalmi modelleket, a saját szellemi termékéért folytatott harca – hogy azt írta a homlokára: ‘Rabszolga’ és egy szimbólumra változtatta a nevét – ez volt az ő nagy lázadása a kihasználása ellen. Élharcos és szeni minden tekintetben, aki olyan sokakra volt meghatározó hatással, hogy még hosszú ideig elkerüli majd a feledést.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb