ÉletmódKiemelt

Fotósorozat transzneműek életéről

„Úgy akartam lefotózni ezeket az embereket, hogy az változtasson a transzneműekről kialakult előítéleteken. 2008-ban, mielőtt átestem az első nemkorrekciós műtétemen, folyamatosan amiatt aggódtam, vajon hogy fognak rám nézni az emberek, miután elhagyom a kórházat” – meséli Rhys Harper, a fotós. Transcending Center című kiállítása hétköznapi transzneműek életét mutatja be. De nem pszichológiai oldalról közelít feléjük, nem is azt akarja kideríteni, vajon kinek mi van a nadrágjában, hanem a fotó alanyára, életére kíváncsi. Szabad és boldog emberekre.

Aiden

Aiden

Az Idaho államban élő őslakos származású Aiden odavan az autókért, különösen saját Mustangjáért, amelyet évek óta szerelget és szépítget. Élete legmeghatározóbb pillanata volt, amikor kiderült, hogy legjobb barátja, a lelki társa öngyilkosságot követett el. Ő volt az, aki mindig bátorította, hogy legyen önmaga, hisz minden ember megérdemli a boldogságot.

Andrea

Andrea

Andrea aktivista és mellette képkeretezőként keresi kenyerét. Arkansas Little Rock városában él, ahol olyan kuriózumnak számít, hogy még az Arkansas Times is írt róla.

Arin

Arin

Arin oklahomai tinédzser, akinek nemrég jelent meg nyomtatásban első regénye. A főiskola elvégzése után mindenképp olyan munkát szeretne, amely közel áll a természethez.

Chris

Chris

A kórházi diszpécseresként dolgozó fiatalember szabadidejében beül a terepjárójába és az erdőket járja, vagy kedvenc hobbijának, a vadászatnak adózik. Másik szenvedélye a fegyverek, hamarosan megszerzi fegyvertartási engedélyét is.

Eri

Eri

Eri gyakorlatilag az úszómedencében nőtt föl, nem véletlenül a fotók is ott készültek róla. Tagja a helyi úszócsapatnak. Mormon vallásúként nyíltan vállalt transzneműsége különösen bátor és egyedülálló dolognak számít, TransMormon címmel dokumentfilm is készült már róla. Egy holisztikus egészségmegőrzéssel foglalkozó cégnél dolgozik.

Estelle nővér

Estelle nővér

Estelle episzkopális vallású nővér, aki jelenleg egy viktoriánus stílusú ház felújítására szenteli minden idejét. A ház otthont kíván nyújtani majd az épp átalakulásukat élő transzneműeknek.

Fallon

Fallon

Fallon profi bokszoló Chicagoból. Mellette rendszeresen ad tanácsokat transzneműeknek, illetve ír cikkeket az amerikai LMBT-sajtóba.

Kaleb

Kaleb

Kaleb hobbija egyben a munkája is. Kidobott, megunt kóbor macskákat gondoz, mintegy hetvenet. A munka egész embert igényel, alig marad szabadideje, de cserébe a menedékház biztosít számára lakást is. Amikor épp nem kell dolgoznia, akkor Olivia Newton John zenéire táncol odahaza.

Kallie

Kallie

Kallie nemcsak profi biciklis, de mellette mérnöki és állatorvosi diplomája is van. Szenvedélyesen küzd a transzneműek hadseregbeli jogaiért és gondolkodás nélkül visszamenne katonaként szolgálni a hazáját, ha változna a sereg transzneműekkel szembeni politikája.

Lana

Lana

Lana családja három nemzedék óta dolgozik a tűzoltóságnál, ő maga harmincnégy éve küzd a tűz ellen. 2000 óta kapitány, nemrég pedig önkéntes alapon elindított egy jogsegély szolgálatot, amely olyan nőkön igyekszik segíteni, akik korábban nemi erőszak, vagy kényszerprostitúció áldozatai voltak.

Landon

Landon

Landon korábban katonaként és transzaktivistaként dolgozott. Felettesei csak előléptetésekor szereztek róla tudomást, hogy transznemű, ezért menesztették. Azóta is kitartóan küzd a transznemű katonák jogáért, hétvégente pedig imádott kutyájával, Maizie-vel van.

Mattee

Mattee

Mattee őslakos indián, aki Albuquerque városában egy HIV pozitív indiánokkal foglalkozó egészségügyi központban dolgozik. Elsősorban „dine”-ként definiálja magát, ami Navajo indián nyelven annyit jelent „az emberekért”.

Natalie

Natalie

A hölgy elsősorban biológus, aki emellett vadászattal és íjászattal is foglalkozik. A fotón Bam Bam nevű madarával látható. Natalie egy pillanatra sem pihen. Amikor épp nem dolgozik, akkor amerikai szervezetekben önkénteskedik, elsősorban a háztartásbeli erőszak áldozatain igyekszik segíteni.

Zoe

Zoe

Zoe aktivista, fotós, szombat esténként pedig egy clevelandi bárban DJ. Mint más, a fotósorozatban bemutatott személy, ő is elszántan küzd a transzneműek jogaiért nemcsak saját városában, de az egész Egyesült Államokban is.

Forrás: Cosmopolitan

Previous post

Filmajánló: Igaz szívvel (The Normal Hearth)

Next post

Összkép: A melegek helyzete Afrikában