Lifestyle

Fotósorozat egy texasi meleg pár szerelméről

Hihetetlen változásokon ment keresztül az Amerikai Egyesült Államok az elmúlt alig pár esztendőben. Barack Obama 2008-as elnökké választása előtt csupán néhány tagállamban volt törvényes az azonos neműek házassága. Egy kezünk össze lehetett volna számolni. Ma már ugyanez a szám lassan a negyvenet is eléri, legutóbb épp Alabamáról számolhattunk be pár fotó kíséretében, amelyek frissen házasodott meleg és leszbikus párokat mutatnak.

De a teljes egyenlőség korszaka még nem köszöntött be, több államban továbbra is küzdenek az azonos neműek törvényes házasságáért. Braden Summers fotográfus All Love Is Equal (Minden Szerelem Egyenlő) fotósorozata keretében egy texasi párt örökített meg. Őket mutatjuk most mi is be.

ALIE_Texas-5168x633

Vic Holmes és Mark Phariss tizenhét éve élnek együtt boldog párként. 2013 októberében engedélyt kértek az állami hivataltól arra, hogy összeházasodhassanak. Papírjaikat azonban elutasították. Ekkor határozták el ők és még egy pár, hogy beperlik Texas államot. Szerintük alkotmányellenes a házasság tilalma azonos nemű párok részére.

“Egy pár vagyunk, bármit is gondoljon erről Texas. Az, hogy egy napon aláírjuk a minket összekötő papírokat, üzenet lesz a világnak, hogy a mi kapcsolatunk ugyanolyan egyenlő, mint bárki másé, se nem jobb, se nem rosszabb annál” – meséli Holmes, aki korábban az Egyesült Államok légierejénél szolgált 23 évig és ahol hasonló egyenlő bánásmódért küzdött egész szolgálata alatt.

A pár 2003 óta egy Plano nevű kisvárosban él. Van három gyönyörű beagle kutyájuk, Abby, Betsy és Jake, akiket egy menhelyről hoztak el. Családjuk és barátaik mindenben támogatják őket. Szenvedélyük az utazás, szinte az egész világot lehetőségük volt bejárni. Bíznak benne, hogy az általuk indított per sikerrel jár. Már az esküvőjüket tervezgetik, amely után végre jogilag is férjként tekinthetnek egymásra abban az államban, amelyet szeretnek és amelyet otthonuknak tekintenek.

Ügyük 2013 ősze óta csak kicsit mozdult előre. 2014 februárjában az állami bíróság helyt adott keresetüknek és kimondta, hogy a texasi egyenlő házasság tiltása valóban alkotmányellenes. A texasi republikánusok azonban fellebbeztek a döntés ellen. Idén januárban volt meghallgatás, most mindenki az ítélethirdetésre vár.

ALIE_Texas-5543x633

ALIE_Texas-5672x633

“A házasság az egyik dolog volt, amiről le kellett mondanunk, amikor beláttuk, hogy meleg vagyunk. Hihetetlenül nehéz volt, hisz mindketten olyan családból jövünk, ahol a szülők őszintén és mélyen szerették egymást. Az én szüleim 46 évig voltak házasok és két hónap különbséggel hunytak el. Vic édesanyja és mostohaapja, akire mindig apjaként tekintett, most ünnepelték a 36. házassági évfordulójukat. Az ő életüket sok nehézség szőtte át, de közösen mindent túléltek. Vic is egy olyan kapcsolatot szeretett volna, amelyben bármikor számíthat a párjára. Az első randevún még egyikünk se gondolta, hogy ez a boldogság számunkra is megadatik majd.”

ALIE_Texas-5811x633

ALIE_Texas-6033x633

“Tudtuk, hogy egyszer valakinek be kell perelnie Texast az alkotmányellenes tiltás miatt. Vártunk és vártunk. Körbenéztünk és senki nem lépett. Így hát mi cselekedtünk.”

ALIE_Texas-6220x633

ALIE_Texas-6372x633

ALIE_Texas-6691x633

ALIE_Texas-6937x633

ALIE_Texas-7058x633

Forrás: Advocate

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb