Hírek

Fotósorozat: ahol nem mindenkinek szabad a csók

Where Love Is Illegal (“Ahol a szerelem illegális”) nevű weboldal azután tett szert hatalmas népszerűségre, hogy a National Geographic megosztotta az egyik fotójukat Instagramon. 

Buje, Nigéria. Fotó: Robin Hammond
Buje, Nigéria. Fotó: Robin Hammond

Fenti honlap az LMBTI közösségbe tartozó emberek megrázó vagy felkavaró történeteinek megosztásával foglalkozik a különféle közösségi médiafelületeken a Witness Change projekt részeként. Elsősorban olyan személyek történeteit közlik, akik olyan országokban élnek, ahol a homo- vagy éppen a transzszexualitás továbbra is büntethető – ők jellemzően afrikai vagy közel-keleti országokból kerülnek ki. Vannak köztük azonban olyanok is, akik jogilag ugyan biztonságban vannak (pl. az Egyesült Királyság lakói), viszont a követlen környezetükben élők, a családjuk, a barátaik teljes elutasítással viszonyulnak hozzájuk.

Alex, Egyesült Királyság. A fiú 17 évesen coming outolt transzneműként.
Alex, Egyesült Királyság. A fiú 17 évesen coming outolt transzneműként.

A National Geographic egy libanoni menekülttáborban élő palesztin transznemű nő történetét osztotta meg: Jessie-t elmondása szerint többször is megpróbálták megölni a fiútestvérei, valamint az édesapja. Korábban pedig azzal fenyegették, hogy ha ő maga nem vet véget az életének, akkor majd valamelyik rokona megteszi helyette.

Jessie, Libanon. Fotó: Robin Hammond
Jessie, Libanon. Fotó: Robin Hammond

Az Oroszországban élő Ruslant többször is megtámadták az utcán: középiskolás korában egy autó elé lökték és eltört a lába, az egyetemen pedig többször úgy összeverték, hogy az agyrázkódás következményeivel azóta is együtt kell élnie. A rendőrséget már fel sem keresi, mert úgy sem tesznek semmit az ügyében.

Ruslan, Oroszország. Fotó: Robin Hammond
Ruslan, Oroszország. Fotó: Robin Hammond

Uganda az egész világon híres kemény homofób politikájáról: az itt élő leszbikus párok közül nem egy  számolt be arról, hogy a hetero férfiak szerint az egyetlen gyógymód “abnormális” viselkedésükre az lenne, ha megerőszakolnák őket. Vannak olyanok, akiket ezzel nemcsak megfenyegettek, de valóban meg is esett velük a dolog; J és Q szerencsére nem ebbe a csoportba tartozik, de néhány évente így is költözniük kell, mert a környezetük előbb-utóbb támadni kezdi őket.

J&Q, Uganda. Fotó: Robin Hammond
J&Q, Uganda. Fotó: Robin Hammond

A szintén ugandai aktivistát, Biggie-t is többször fenyegették azzal, hogy megerőszakolják, hogy végre “normális nőként” viselkedjen. Az országban terjengő tévhitekről is írt: “Az emberek mindenféle történeteket találnak ki: például, hogy pénzt kapunk a homoszexuálisok toborzásáért. Az ilyesmi nagyon veszélyes. A kuchukat (homoszexuális emberek – a szerk.) bánthatják, megverhetik, megtámadhatják, megerőszakolhatják.”  Biggie azonban nem adja fel: “Sokan mindezek ellenére vezetőként tekintenek rám, aki egyben sikeres rögbijátékos és feminista, aki addig fog harcolni, ameddig nem tekintenek mindannyiunkra egyenlőként.”

Biggie, Uganda. Fotó: Robin Hammond
Biggie, Uganda. Fotó: Robin Hammond

Az izraeli Laser haszid zsidó családban nevelkedett, akik azonnal átnevelő terápiára küldték, amint tudomást szereztek “beteges hajlamairól”. A férfi ekkor majdnem öngyilkos lett. Amikor másodszor is rajtakapták, a zsidó gyülekezet, amelynek tagja volt, nekiállt feleséget keresni neki, azonban Laser ekkor végleg elutasította őket és elmenekült a közösségből. 15 évébe telt, de most már boldog párkapcsolatban él, a közeli barátai az új családja, és példakép is az ugyancsak szigorúan vallásos családból származó LMBT zsidó fiatalok számára.

Laser, Izrael. Fotó: Witness Change
Laser, Izrael. Fotó: Witness Change

A #WhereLoveIsIllegal hashtag egyre népszerűbbé válik Twitteren is, ahol egyrészt további történetek megosztására, másrészt pedig a támogatás és együttérzés kifejezésére van lehetőségük a felhasználóknak.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb