Egészség

Forradalmi áttörést hozhat az új, HIV elleni vakcina

Az egészségügyi termékek előállításával foglalkozó amerikai Johnson & Johnson vállalat bejelentette: nagyléptékű, embereken végzett tesztelés stádiumába ér kísérleti HIV-vakcinájával, amelynek lényege, hogy a HIV-negatív státuszú személy védetté válik egy esetleges fertőzéssel szemben.

Paul Stoffels, a cég tudományos főmunkatársa a sajtótájékoztatón hozzátette, ez az első alkalom, hogy kísérleti HIV-készítményükkel ilyen távoli szakaszig jutottak.

hirdetés

HIV-vírus felvétele

A vakcinát eddig 350 önkéntesen tesztelték és 100 százalékig ellenállónak bizonyult a HIV minden törzsével szemben. “Mint tudós és fizikus állíthatom, ez a szer alapvető változás ígéretét hordozza” – tette hozzá Stoffels. A kísérlet további szakaszának anyagi finanszírozásában az amerikai Nemzeti Egészségügyi Központ és a Bill Gates által alapított Gates Foundation is részt vesz majd.

A következő, széles sprektumú szakaszban a HIV által leginkább veszélyeztetett csoportok – így a melegközösség – tagjai közül várják a jelentkezőket, valamint 2600, 18 és 35 év közötti, Afrika öt országából érkező nő is részt vesz majd a kísérletben.

1981 óta a HIV és annak végstádiuma, az AIDS legalább 36 millió áldozatot követelt világszerte és évente körülbelül további 2 millióan fertőződnek meg.

Bár a PrEP révén már jelenleg is elérhető hatékony gyógyszer a HIV-elleni védekezésben, ez azonban majdnem minden országban jelentős anyagi költséggel jár, amennyiben negatív státuszú személy kívánja igénybe venni.

Previous post

First impressions of a spontaneously magical city - The story of Csaba from Massachusetts

Next post

Már az ötvenes években védelmébe vette a melegeket az elhunyt Playboy mágnás