Nagyvilág

Fontos üzenettel hirdette ki idén Joe Biden a Pride Hónapot

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kiáltványt adott ki a Fehér Házból, amelyben június hónapot a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális büszkeség hónapjává nyilvánította. A Pride Hónap megünneplésének az észak-amerikai országban is minden korábbinál nagyobb jelentősége van, hiszen számos államban éri támadás az LMBTQ-közösséget a jobboldali, magát konzervatívnak valló közösség és politikusok részéről.

A büszkeség hónapjában egy olyan mozgalom előtt tisztelgünk, amely évről évre erősebb, élénkebb és befogadóbb” – áll a kiáltványban. „A Pride az LMBTQI+ emberek generációinak ünnepe, akik bátran küzdöttek azért, hogy nyíltan és hitelesen élhessenek. És emlékeztet arra, hogy még mindig generációk munkája áll előttünk annak érdekében, hogy mindenki élvezhesse az egyenlőség, a méltóság, a védelem és a szabadság beteljesedésének ígéretét.

Biden utalt a republikánus vezetésű állami szintű törvényhozások által országszerte elfogadott törvényekre, és „fordulópontnak” nevezte őket.

Csak 2023-ban az állami és helyi törvényhozások már több mint 600 gyűlöletkeltő törvényt hoztak az LMBTQI+ közösség ellen. Az LMBTQI+ emberekről szóló könyveket kitiltják a könyvtárakból. Több mint egytucatnyi államban tiltották be a transznemű fiatalok orvosilag szükséges egészségügyi ellátását. Az interneten terjesztett homofób és transzfób vita átcsapott a való életbe, amikor is fegyveres gyűlöletcsoportok megfélemlítik az embereket a pride felvonulásokon és a drag előadásokon, és fenyegetik az LMBTQI+ közösségnek ellátást nyújtó orvosi rendelőket és gyermekkórházakat.” – olvasható a közleményben.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

President Joe Biden (@potus) által megosztott bejegyzés

 

Legalább 20 államban korlátozták a nemi hovatartozást megerősítő ellátáshoz való hozzáférést a kiskorúak, és néhány államban a felnőttek számára is. Floridában a republikánus kormányzó és a 2024-es elnökjelöltségre aspiráló Ron DeSantis totális háborút indított az LMBTQ+ emberek ellen: betiltotta az iskolákban a témáról való beszélgetést, a könyvtárakban a kapcsolódó könyveket és a nemi diszfóriában szenvedő fiatalok ellátáshoz való hozzáférését.

A Human Rights Campaign szerint csak a múlt héten öt államban terjesztettek elő valamilyen LMBTQ+-ellenes törvényt.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Joe Biden (@joebiden) által megosztott bejegyzés

 

Biden elismerte az LMBTQ+-ellenes erőszakban elvesztett életeket is, mondván: „A szívünk nehéz a gyásztól”.

A kiáltvány kifejti, hogy az LMBTQ+ közösség az ellenállók közé tartozik. „Az LMBTQI+ amerikaiak dacosan és megalkuvás nélkül büszkék” – jegyezte meg az elnök.

Ifjúsági vezetők országszerte sétákat szerveznek középiskolákban és főiskolákon, hogy tiltakozzanak a diszkriminatív törvények ellen. Ugyanakkor azt írta, hogy alapvető jogaik megvédéséhez az állami székhelyeken hihetetlen bátorságra van szükség az LMBTQI+ fiataloktól és szüleiktől.

Ők nincsenek egyedül: Az egész kormányzatom büszkén kiáll az LMBTQI+ közösség mellett a szabadságért, igazságosságért és egyenlőségért folytatott küzdelmében” – írta Biden.

Kiemelte végrehajtási rendeletét, amelyben az egész szövetségi kormányt megbízza azzal, hogy védje meg a queer és transz embereket a diszkriminációtól az egészségügyben, a lakhatásban, az oktatásban, a bankszektorban és a büntető igazságszolgáltatásban.

„Tavaly decemberben több tucat olyan párral körülvéve, akik évtizedek óta harcolnak a bíróságokon a házassági egyenlőségért, az a nagy megtiszteltetés ért, hogy aláírhattam a házasság tiszteletben tartásáról szóló, mérföldkőnek számító törvényt” – említette Biden.

Ez a kétpárti törvény megvédi az azonos nemű és vegyes rasszú párok jogait – például a beteg partner ápolását és a házastársi juttatásokat. A házasságról való döntés az élet egyik legmélyebb döntése, ezért egy egyszerű igazságot véstünk törvénybe: A szerelem az szerelem.

Biden szerint „az Igazságügyi Minisztérium küzd a transznemű gyerekeket célzó törvények ellen, az Oktatási Minisztérium és az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma pedig új szabályokat javasolt, hogy megvédje az LMBTQI+ amerikaiakat a diszkriminációtól az egészségügyi ellátásban, az iskolában és a sportban„.

Biden azt is megjegyezte, hogy az ország intézményeinek ereje a munkaerő sokszínűségében rejlik.

Ezért történelmi számú, magasan képzett, nyíltan LMBTQI+ bírót és köztisztviselőt neveztem ki a szövetségi kormányzat minden szintjére. Fegyveres erőink akkor a legerősebbek, ha minden hazafi szolgálhatja hazáját, ezért megvédtem a transzneműek jogát, hogy ismét nyíltan szolgálhassanak a hadseregben” – mondta Biden.

Az elnök elismerte, hogy további munkára van szükség. Utalt a függőben lévő egyenlőségi törvényre, amely országszerte megerősítené a queer és transz emberek polgári jogait, valamint arra, hogy az LMBTQ+ emberek aránytalanul nagy számban szenvednek hajléktalanságtól, szegénységtől és munkanélküliségtől. Felhívta a figyelmet a transznemű nők és színesbőrű lányok elleni folyamatos erőszakválságra.

A kiáltvány vége felé Biden cselekvésre szólított fel.

Ebben a hónapban és minden hónapban ünnepeljük a büszkeséget, amely az LMBTQI+ jogokért indított mozgalom mozgatórugója, és kötelezzük el magunkat arra, hogy megtesszük a magunk részét annak érdekében, hogy Amerika ígéretét minden amerikai számára megvalósítsuk” – mondta az elnök.

 

Joe Biden a Transznemű Láthatóság Napján: “A legbátrabb emberek, akiket ismerek”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin