Hírek

Fogalma sincs a transz nőkről a fülöp-szigeteki szenátornak

A napokban egy fülöp-szigeteki politikus bebizonyította, mennyire tesznek a transzneműek jogaira, miután bevallotta: nem tudja, kit is nevezünk transznemű nőnek.

 

Koko Pimentel

 

Augusztus 14-én Risa Hontiveros, LMBTQ jogokért küzdő szenátor, minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a Kongresszus elfogadjon egy LMBTQ jogokat támogató törvényjavaslatot, amikor kollégája, Koko Pimentel kifejezte zavarodottságát a témával kapcsolatban: „Szenátorunk a transznemű nő kifejezést használta. Megtudhatnánk, mi is az pontosan?”

 

Risa Hontiveros

 

A korábban Nobel-békedíjra jelölt politikusnak harmincöt percébe telt, hogy elmagyarázza a cisznemű férfiakból álló szenátori csoportnak az LMBTQ alapfogalmakat. Ezzel azonban csak még több kérdés merült fel bennük, és Panfilo Lacson felhozott egy korábbi incidenst, melyben egy transznemű nőt bilincseltek meg, amiért a női mosdót szerette volna használni – írja a Pink News.

„Szerintem ez egy kicsit veszélyes. Mi van akkor, ha egy heteroszexuális férfi lép be a női mosdóba azzal a szándékkal, hogy nők után leskelődjön?”

Hontiveros azonban elmondta neki, hogy azok a férfiak, akik nőket szeretnének molesztálni a nyilvános mosdókban, nem veszik a fáradtságot, hogy női ruhát öltsenek. A hozzászólások azonban ezzel nem értek véget, és Richard Gordon szenátor kifejezte aggodalmát, miszerint mennyire nehéz egy olyan világban élni napjainkban, amikor folyamatosan módosításokat viszünk véghez. Hontiveros viszont erre is frappáns válasszal készült:

„Ha azt hiszi férfiként, hogy egyre nehezebb a mai világban élni, akkor ki kellene próbálnia, milyen is nőként élni a mai világban. Ki kellene próbálnia, milyen LMBTQ emberként élni a mai világban.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb