Itthon

Fluor Tomi is kiakadt Dúró Dóra könyvdarálásán

Közfelháborodást váltott ki múlt pénteken Dúró Dóra, miután az általa összehívott sajtótájékoztatón a nemrég megjelent Meseország mindenkié című kötetből lapokat kitépve egy iratmegsemmisítővel elkezdte az oldalakat ledarálni. A könyvben ismert mesék átiratai szerepelnek és hősei olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak. Így került az antológiába többek között meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök.

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa szerint mindez a magyar kultúra elleni támadás és hamisítás, mert például nincsenek olyan magyar népmesék, amelyekben két királyfi a főszereplő. A politikus arról nem vett tudomást, hogy átiratok készültek tucatnyi szerző tollából, és senki nem állította, hogy ezek eredeti mesék.

 

 

Az esetet a közösségi médiában többen elítélték, például  Tatár Csilla, Lilu és Eke Angéla is Instagram-sztoriban foglalkozott vele. A 24.hu emellett megszólaltatta Fluor Tomit, aki szerint gyenge jellem az, aki gyűlöletből eszkábál identitást és szegényes, ha valaki csupán arra büszke, hogy egy adott földrajzi pontra születik és közben mindent utál ami nem olyan, mint ő.

Dúró Dóra ledarált egy olyan könyvet, ami alapjaiban az elfogadásról szól, például arról, hogy ne csúfold a fogyatékkal élőt, ne legyél előítéletes a romákkal és legyen benned érzékenység az öregek felé. Szerinte ezek aberrált dolgok, és számára csak a tökéletes magyar ember tekinthető embernek. Az igazi kérdés az, hogy neki miért fáj ennyire az, ha valaki nem heteroszexuálisnak születik. A homoszexualitás nem egy kór, ami fertőz és mindenkit elbuzít, aki egy pillanatra nem figyel oda, hanem egy dolog, amivel születik az ember és az égvilágon senkinek nem árt. Ellentétben azzal, ha valaki náci, azzal általában nem születünk, viszont elég sok embernek ártott már” – nyilatkozta.

Az a szülő pedig, aki azt gondolja, hogy a gyereke egy mesekönyv vagy egy tévéműsor hatására változik meg, esélyesen nem teremtett meg egy stabilt bázist számára. Tele van az egész ország frusztrációval, gyűlölettel, egyre nagyobbak a szakadékok, legalább az a kibaszott meseország hadd legyen mindenkié, ha már úgyis pártok mondják meg, hogy ki a magyar meg ki nem. Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?” – zárta gondolatait Fluor.

FRISSÍTÉS: Az ügyben azóta közleményt adott ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is: “A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb