Kultúra

Fiúcsapatot csináltak a meleg szappanopera szereplőiből

 

Próbáljuk meg elképzelni, ahogy itthon a tévés szappanoperák gáláján „Az év legizgalmasabb csókja” díjra egy meleg tinisorozat szerelmespárja között (végre) elcsattanó csókot jelölnek.

Ez megtörtént Thaiföldön 2018-ban a 2Moons: The Series első évadával. Az azóta már két évadot és 24 epizódot maga mögött tudó sorozat javában a harmadik évadra készül. A történet azzal indult, hogy elsőéves hallgatóként Yo (Suradet Piniwat) bekerül arra az egyetemre, ahová plátói szerelme, a rendkívül népszerű Pha (Itthipat Thanit) is jár. A sztori ezután követi a szappanoperák kötelező elemeit, míg elérkezhetünk a már díjra jelölt csókig.

 

 

A sorozat készítői egy nálunk furának tűnő húzással élve minden évadban lecserélik a teljes szereplőgárdát, újra friss arcokkal – sorozatszínészekkel és modellekkel – töltve fel az eredeti karaktereket. Amikor az első évad véget ért, a teljes stábot összeterelték és fiúcsapatot hoztak létre belőlük. Így született az SBFIVE, azzal a nem titkolt céllal, hogy régiós viszonylatban is népszerű formáció legyen. A külsőségekben a k-pop stílusjegyeket tökéletesen másoló csapat Kínában és a Fülöp-szigeteken már kellően ismert, az Instagramon a tagoknak milliós követői táboruk van, de már bolíviai rajongóik is akadnak.

 

 

Thaiföldön lassan tíz éve tart a hazai szórakoztatóipar régiós szintre való emelése. A korábban rengeteg importált (főleg koreai) szappanoperát fogyasztó országban a saját mozifilmekkel, sorozatokkal és popzenével külföldön szeretnének hódítani. Ennek sokáig akadálya volt, hogy filmek esetében még a hivatalos dvd-kiadásokon sem szerepelt semmilyen felirat a thaion kívül, a legalább angol nyelvű információk, feliratok terén azonban csak lassan változik a helyzet.

 

 

Az azonban már több évtizedes folyamat, hogy az országban LMBTQ karakterek kapnak főszerepet. Amikor az ezredfordulón Nyugaton még eseményszámba mentek a meleg karakterek, netán főszerepek, akkor a thai filmekben már mindennaposnak számítottak. Kezdetben persze a mainstream darabokban először a ladyboyok tűntek fel, főleg a vígjátékokban – a nyilvánvaló humorforrásként is használható karakterek azonban már teljes jogú főszereplők voltak. Az évtized közepére felgyorsult a folyamat. A Metrosexual (2006) című vígjátékban már egy csapat barátnő nyomozott egyikük túl tökéletes vőlegénye után, mert azt gyanították, hogy a férfi valójában meleg. A Bangkok Love Story (2007) már egy egészen más műfajt képviselt, az akciófilm/dráma egy olyan meleg bérgyilkosról szól, aki beleszeret abba a férfiba, akinek a meggyilkolására küldik, míg a Love of Siam (2007) című filmnek a tiniszerelem volt a témája.

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy a hetvenmilliós országban ma már évente tucatnyi olyan tévésorozat is készül, amelyekben akár szinte kizárólag LMBTQ karakterek szerepelnek.

 

 

A thai kormány mielőbb be akarja vezetni az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát – Humen Online

A thaiföldi igazságügyi miniszter, Prajin Janthong szerint mielőbb meg akarják teremteni azt a jogszabályi környezetet, ami lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A jogszabálytervezetet, amit nemzeti konzultáció előzött meg, a minisztérium illetékes bizottsága már el is készítette, és a tervek szerint szeptemberben kerülhet a parlament elé.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb