Kultúra

A Finn Filmnapok keretében ismét vetítik Budapesten a Tom of Finlandet

Február 7-11. között hetedik alkalommal rendezi meg a Finn Intézet (FinnAgora) a Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A programkínálatban szerepel a Tom of Finland munkásságának emléket állító,  idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölt életrajzi film is, amit tavaly szeptemberben a Humen Film Festivalon láthatott először a magyar közönség. Aki akkor lemaradt, az most a Toldiban pótolhat, és mellette további finn gyöngyszemeket is elcsíphet.

Finnország egyik leghíresebb alakja még művésznevében is hazájára reflektál. A Tom of Finland néven alkotó Touko Valio Laaksonen (1920-1991) ikonikus figurája a queer kultúrának. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, szereplői pedig rendre hiper-maszkulin férfiak szűk ruhákban. Túlfűtött rajzai nemrég egy videoklipben is megelevenedtek.

A művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak saját szórakoztatására kezdett rajzolni. A második világháborúban is szolgáló Laaksonennek karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozott létre műveinek. Életéről most az egyik legsikeresebb finn rendező, a csak kasszasikereket jegyző Dome Karukoski készített egészestés mozifilmet.

A vetítés időpontja: 2018. február 10. (szombat), 21:00. Toldi Mozi. (Facebook-esemény)

A film trailere:

Previous post

Staccato - Avagy kisfilm egy 19. századi meleg szerelemről

Next post

„Ez nem lehet magánügy” – Interjú Gyémánt Ágnes aktivistával