Kultúra

Filmajánló: Swing

Régóta vártuk, hogy megérkezzen a mozikba Fazekas Csaba új filmje, a Swing. Az elmúlt hónapok kiváló magyar művészfilmes termése után ugyanis már igazán itt volt az ideje egy szórakoztató közönségfilmnek is. A kikapcsolódáshoz szükséges feltételek pedig a Swingben tökéletesen megvannak: adott ugyanis három, egymástól nagyon különböző háttérből érkező díva, akik mégis együtt keresnek megoldást anyagi és magánéleti problémáikra – méghozzá úgy, hogy egy Andrews Sisters-stílusú swing lánybandát alapítanak. Szerintük ugyanis ez jelentheti az egyetlen logikus kiutat gondjaikból.

 swing4

Kati (Ónodi Eszter), a közepes tehetségű, volt tehetségkutatós énekesnő, Rita (Csákányi Eszter), az ötvenen túli énektanár és Angéla (Törőcsik Franciska), a fiatal óvónő Balaton körüli turnéra indul a Swing Angels-szel. Ugyanakkor az első fellépés kiábrándító eredménye után rájönnek, hogy a sikerhez segítségre is szükségük lesz. Így kerül a képbe a kiöregedett dizőz (Törőcsik Mari) és Ali, a transzvesztita bártulajdonos (Kulka János). Persze nem maradunk szerelmi szálak nélkül sem: a csábítók szerepét olyan kiváló színészek alakítják mint Csuja Imre és Mészáros Béla.

swing2

A rendező, Fazekas Csaba már régóta dédelgette egy zenés film ötletét Bodzsár István producerrel. A megvalósításhoz pedig igazán tehetséges magyar színészeknek szerettek volna lehetőséget adni, hogy egy olyan történetben csillogtathassák meg képességeiket, amelyet a szélesebb közönség is élvezettel néz végig. A három főszereplő megtalálása elég egyszerűen ment, a travi showman szerepére viszont nem nagyon mertek felkérni senkit. Kulka kvázi maga jelentkezett a feladatra, miután a jelmeztervező, Lakatos Márk beszélt neki a filmről. Fazekas szerint „az élet óriási ajándéka”, hogy Törőcsik Mari elvállalta a kisugárzásához tökéletesen passzoló szerepet, még úgy is, hogy az utóbbi időben alig dolgozik már új produkciókban.

swing3

Az alkotásban a zene mellett a látványnak is fontos szerep jut. Garas Dániel operatőr és Valcz Gábor látványtervező igazán kitettek magukért – nem is beszélve a magyar filmekben szokatlan koreográfiákról és show-elemekről. A forgatás 2013 nyarán zajlott olyan pazar helyszíneken mint az Operettszínház és a balatonfüredi Anna Hotel. A filmben felbukkanó melegbár a régi Szikra moziban kelt életre, mivel az alkotók nem akarták a létező, már jól bejáratott helyeket használni. Annak ellenére pedig, hogy a Swinget leginkább a női filmek közé lehetne sorolni, biztos, hogy mindenki megtalálhatja benne a maga szórakozását. Hiszen ki ne látná szívesen Kulka Jánost talpig csillámban? Mi biztos megnézzük!

swing1

Színes, magyar romantikus vígjáték, 117 perc, 2014
Bemutató: 2014. december 04.
Rendező: Fazekas Csaba, forgatókönyvíró: Fazekas Csaba, operatőr: Garas Dániel, producer: Bodzsár István
Szereplők: Ónodi Eszter (Kati), Csákányi Eszter (Rita), Törőcsik Franciska (Angéla), Kulka János (Ali), Törőcsik Mari (Emmi), Csuja Imre, Mészáros Béla, Szatory Dávid

Szerző: Robi

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb