Kultúra

Filmajánló: Mentőexpedíció (The Martian)

 

Biztosan mindenki eltöprengett már azon, hogy vajon hogy nézhet ki egy marslakó. Néhány filmrendező a mozivásznon is megmutatta már nekünk személyes véleményét a kérdésben. Lehet, hogy gülüszemű, kilátszó agyvelejű gyilkológépek, mint ahogy Tim Burton gondolja? Vagy talán krumpli formájú, embereket rabigába hajtó esetlen barlanglakók, ahogy Tobe Hooper megálmodta? Nos, Ridley Scott szerint egy igazi marslakó leginkább Matt Damonra hasonlít.

Mentoexpedicio_jelenetfoto (7)

Ha van a sci-finek mestere, akkor az minden bizonnyal Ridley Scott. Az Alien, a Szárnyas fejvadász és Prometheus után ezúttal inkább a tudomány, mint a fantasztikum felé billen a mérleg. Szerencsére mostanában megfigyelhetjük azt a tendenciát, hogy az alkotók igyekeznek jobban figyelni a tudományos korrektségre (Gravitáció) vagy annak látszatára (Csillagok között). Nem mintha nem néznénk szívesen egy jó kis inváziós-űrlényes mozit, de ha jobban belegondolunk, a puszta valóság van olyan izgalmas, mint egy kitalált univerzum. Sok Arthur C. Clarke és Isaac Asimov olvasása, valamint a fizikai törvények laikus szintű megismerése után eléggé idegesítő tud lenni, ha a filmvásznon látott események teljesen ellentmondanak a világegyetem működésének.

Így lehetett ezzel Andy Weir is, aki egyrészt az alkalmazott fizikus papa, másrészt a fentebb is említett írók műveinek hatására valami egészen újra vágyott. Belekezdett A marsi című regény megírásába, amelynek minden egyes mozzanatát alapos kutatás előzte meg. Weir megszállottan bújta a szakkönyveket, hogy történetében csak a legfrissebb tudományos eredmények és technikai újítások szerepeljenek, majd nyakon öntötte mindezt valami egészen friss és ropogós humorral. Az anyagi siker nem igazán érdekelte, hiszen a történetét fejezetenként, ingyen hozta nyilvánosságra a honlapján. Végül a közönség nyomására született belőle megvásárolható e-book változat, a világsiker után pedig egy kiadó is lecsapott rá. A fantáziátlan remake-ekben és agyatlan képregény-adaptációkban fuldokló Hollywood gyorsan meg is kaparintotta a megfilmesítés jogait, hogy aztán a projekt megvalósítása a legjobb kezekbe kerüljön: Ridley Scott a Prometheus folytatásának előkészületeit hagyta ott a film kedvéért.

THE MARTIAN

A történet főhőse bizonyos Mark Watney (Damon), aki az Ares III Mars-expedíció botanikusa és gépészmérnöke. A bolygó felszínén tomboló vihar miatt a csapatnak menekülőre kell fognia a dolgot, egy szerencsétlen baleset miatt azonban Watney a Marson ragad. Társai halottnak hiszik és hátrahagyják, így egyedül kell helyt állnia a barátságtalan világban, vizet csiholnia és krumplit ültetnie, míg négy év múlva meg nem érkezik a következő kutatócsapat, vagy nem sikerül felvennie a kapcsolatot a NASA-val. A túléléshez be kell vetnie minden rejtett képességét és a tudománnyal kell beintenie az egyébként kilátástalan helyzetnek.

A forgatás olyan egzotikus helyszíneken zajlott mint Jordánia, az etyeki Korda stúdió és Budapest. Előbbi a Mars külső helyszíneinek, utóbbi kettő minden másnak adott helyett. Már csak azért is kötelező beülnünk a moziba, hátha elcsípünk pár ismerős helyszínt – például a Bálnát mint a NASA kutatóközpontját. A 70 napig tartó forgatáson biztos szép kis summát tapsoltak el hazánkban – hogy mennyit, azt talán majd megtudjuk, ha a film siker lesz.

THE MARTIAN

A csupa nagy névből álló színészgárda vezető alakja persze Matt Damon, aki már a Csillagok között-ben elkezdhetett edzeni az idegen bolygón magára hagyott űrhajós szerepére. Ott karaktere szimplán megőrült, itt viszont gyilkos iróniával és szarkazmussal csap le minden rá leselkedő veszélyre. Jessica Chastain szintén a Nolan-féle időhurokból került ebbe a produkcióba, plusz itt van még Sean Bean is, akinek a karaktere ezúttal remélhetőleg megéri a film végét.

A forgatókönyvíró (Drew Goddard) és a rendező külön odafigyeltek arra, hogy az izgalom és a szórakozás mellett gondolkodó, tudományra éhes agyféltekénk is megkapja a magáét. Talán még Steven Hawking is megnézi majd a filmet. A NASA számtalan hasznos tanáccsal látta el az alkotókat cserébe egy kis ingyen marketingért – jól jön ez nekik az igazi Mars-küldetés küszöbén. Azért ne számítsunk dokumentumfilmszerű precizitásra, mégis csak egy szórakoztató célzatú alkotással van dolgunk.

A Mentőexpedíció a Torontói Filmfesztiválon debütál a nagyvilág előtt. Lamentálgathatunk azon, hogy a magyar forgalmazó megváltoztatta a film eredeti címét egy spoiler-gyanús változatra (bár szerintem amúgy is A marslakó lett volna az ideális választás), azonban úgyis maga a film lesz a mérce – és ha a csillagok állása nem zavar be nagyon, nem is csalódunk majd.

 

Színes, szinkronizált, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015
Bemutató: október 1.
Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyvíró: Drew Goddard, Andy Weir
Operatőr: Dariusz Wolski
Producer: Mark Huffam, Simon Kinberg, Michael Schaefer, Ridley Scott
Szereplők: Kate Mara, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Matt Damon, Sebastian Stan, Sean Bean, Donald Glover, Mackenzie Davis, Michael Pena

 

Szerző: Robi

Previous post

Neonáci csoportot ítélt el az orosz bíróság (18+)

Next post

Tizenötezer esküvő és nulla temetés