Kultúra

Film készül Robert Mapplethorpe életéről

Alig röppent fel a hír, hogy Alexander McQueen brit divattervező életét megfilmesítik, máris itt a következő remek hír a 2016-os (vagy éppen 2017-es) LMBT témájú filmekkel kapcsolatban.  

1126463

A meleg fotóművészről készülő alkotásról máris valamivel többet lehet tudni, mint a McQueenről szóló alkotásról: például már azt is nyilvánosságra hozták, hogy Matt Smith, a Ki vagy, doki? című sorozatból ismert ifjú tehetség fog Mapplethorpe bőrébe bújni. A “Doktor” előtt nem ismeretlen a meleg (és valós) figura megformálása: 2011-ben főszerepet alakított a Christopher Isherwood íróról szóló, Christopher and His Kind című filmben.

matthew-smith-and-robert-mapplethorpe-2

A nagy kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, természetesen emellett az volt, hogy ki fogja játszani Patti Smith-t, aki viharos romantikus kapcsolatot, majd életre szóló barátságot ápolt Mapplethorpe-pal. Nos, emiatt sem kell már tűkön ülnünk: a művésznő karakterét a Csajok című HBO-s sorozat Shoshannája, Zosia Mamet fogja alakítani.

zosiapatti

A rendezői székben Ondi Timoner bizonyíthat majd, akit dokumentumfilmjeiért számos alkalmmal díjaztak már, így a valóságfaktor biztosan elég erőteljes lesz majd az alkotásban.“Miután több éven át dolgoztunk a forgatókönyvön és égen-földön kerestük a két színészt, akik megfelelően meg tudnák jeleníteni Robert Mapplethorpe és Patti Smith hihetetlen szellemi gazdagságát, hihetetlenül boldog vagyok, hogy rátaláltunk Matt Smith-re és Zosia Mametre” – nyilatkozta a rendezőnő. – “Szenvedélyt, nyers emberiséget és eredetiséget hoznak majd ebbe az időtlen, inspiráló történetbe.”  

Robert Mapplethorpe elsősorban szexuális töltetű, sokakat megbotránkoztató, ám még többeket elbűvölő fotóival vált híressé az 1970-es években.  A New York-i undeground BDSM kultúra, valamint az LMBT közösség képviselőiről készített képei a fotótörténet ikonjaivá váltak. Mindössze 42 éves volt, amikor 1989-ben AIDS következtében elhunyt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb