Nagyvilág

Férjhez ment az egykor szerzetesként élő meleg pap

Anselm Bilgri október nyolcadikán, egy gyönyörű szertartás keretében házasságot kötött szerelmével. E ténynek önmagában nem lenne hírértéke, a 68 esztendős Bilgri azonban meleg és egykor szerzetesként élt.

Bilgrit 1980-ban maga Joseph Ratzinger szentelte pappá, aki 2005-ben lett XVI. Benedek pápa, és 2013 februárjáig állt a római katolikus egyház élén. Bilgri évtizedekig bencés szerzetesként szolgált, ám 2020-ban elhagyta a római katolikus egyházat, amiért az nem tartott lépést a korral az azonos nemű párok házasságának elismerésével kapcsolatban.

Bilgri múlt szombaton egy müncheni templomban házasodott meg, az ókatolikus egyház (Alt-Katolisch) papja adta őket össze 41 éves párjával, Markus Achterrel egy gyönyörű szertartás keretében (október 8-án). Az Ókatolikus Egyház engedélyezi a papok házasságkötését, és jóváhagyja az azonos nemű párok kapcsolatát.

A pár a Reutersnek elmondta, hogy remélik, esküvőjük hozzájárul az azonos nemű párok házasságának normalizálásához. “Az első gondolatom az volt: részesültem mind a hét szentségben, a felszenteléstől a házasságig” – mondta Bilgri. “És szeretném, ha ez normális lenne.

 

 

Bilgri korábban egy müncheni kolostorban a sörfőzdét vezette, mielőtt az andechsi apátság perjele lett, ahol a bencés szerzetesek évszázadok óta dolgoznak és imádkoznak Bajorország “Szent Hegyén”.

A meleg szerzetes áttért az ókatolikus egyházba, és 2020 óta papként szolgál a németországi közösségben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb