Nagyvilág

Ferenc pápa pontosította a homoszexualitással kapcsolatos kijelentését

Magyarázkodásra kényszerült Ferenc pápa egy néhány nappal ezelőtt az AP News-nak adott interjújával kapcsolatban. A római katolikus egyház feje akkor ezt mondta: “Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény. (…) Igen, de vétek. Rendben, először tegyünk különbséget vétek és bűncselekmény között. Az is vétek, ha nem viseltetünk irgalommal embertársaink iránt.”

Az újabb interjúban azonban tisztázta, hogy csupán a hivatalos katolikus erkölcsi tanításra utalt, ami azt tanítja, hogy minden házasságon kívüli szexuális aktus bűn. Továbbá, hogy életbe lép az a szabály, miszerint figyelembe kell venni a körülményeket, amik vagy enyhítik, vagy súlyosbítják az esetet.

A pápa korábban elismerte, hogy a világ egyes részein a katolikus püspökök támogatják a homoszexualitást kriminalizáló vagy az LMBTQ közösséget diszkrimináló törvényeket, és ő maga is “bűnként” hivatkozott rá korábban. Az ilyen hozzáállást azonban a kulturális háttérnek tulajdonította, és szerinte különösen a püspököknek kell változniuk, elismerniük mindenki méltósághoz való jogát.

A világon még mindig 67 országban számít bűncselekménynek az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, néhány országban akár halálbüntetéssel is sújtható. A pápa szerint a katolikus egyháznak is feladata, hogy segítsen véget vetni az ilyen törvények létezésének. Ferenc a Katolikus Egyház Katekizmusát idézte, amikor azt mondta, hogy a melegeket be kell fogadni és tiszteletben kell tartani, és nem szabad kirekeszteni vagy diszkriminálni őket. Ezeket a törvényeket számos országban katolikus püspökök segítenek fenntartani, a Vatikán tanításai alapján, mely szerint a homoszexuális tevékenység “eredendően rendellenes”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin