Hírek

Ferenc pápa: “Istennek nem számít, hogy meleg vagy, így szeret téged”

Ferenc pápa egy olyan meleg férfivel találkozott, aki szexuális zaklatás áldozatává vált, az elkövető pedig egy magas rangú, chilei egyházi személy.

Juan Carlos Cruzzal a pápa a múlt héten beszélt, azt követően, hogy pedofilbotrány tört ki a dél-amerikai országban: Ferenc pápa három áldozatot is meghallgatott, ezt követően pedig a chilei püspökök mindannyian felajánlották a lemondásukat.

 

 

A vádak szerint a visszaélésekről tudtak a püspökök, azonban nem vizsgálták ki és inkább elhallgatták azokat. Az elkészült 2300 oldalas jelentésben a vatikáni vizsgálóbizottság 64 áldozatot említ. A The Guardian szerint a pápa ezt mondta Cruznak:

“Juan Carlos, nem számít, hogy meleg vagy. Az Úr teremtett ilyennek, így szeret téged. Nekem sem számít, a pápa is így szeret téged. Boldognak kell lenned olyannak, amilyen vagy.”

Ez a kijelentés ellentétben áll azokkal a véleményekkel, miszerint a melegek maguk választják a szexuális orientációjukat, vagy hogy Isten gyűlöli a melegeket. Mindkét álláspontot gyakran használják arra, hogy megalázzák vagy diszkriminálják az LMBTQ személyeket, ezért ez a mostani kijelentés erősen progresszív lépés a pápától.

Ugyanakkor bármit is mondjon Ferenc pápa, az nem változtat egyelőre a katolikus egyház álláspontján, ahol nincs konszenzus arról, mitől lesznek egyesek melegek.

A pápa magánkihallgatáson elhangzott szavait a Vatikán egyelőre nem erősítette meg hivatalosan.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb