Kultúra

Ferenc József és a szex – Interjú Jannik Schümann színésszel

Nyíltan meleg és ő játssza a magyar történelem egyik legfontosabb alakját. Jannik Schümannt, az RTL Klubon futó Sisi című sorozat Ferenc Józsefét sok kritika érte amiatt, hogy egy teljesen új császárt mutat be a közönségnek, akinek az életében például kifejezetten fontos szerepet játszik a szex. Micsoda botrány, ugye? A feltörekvő német színésszel beszélgettünk a császári házaspár meglepően új ábrázolásáról, megtudtuk, vajon miért döntöttek a sorozat készítői egy bátrabb – és realisztikusabb? – irány mellett, és megtudtuk azt is, hogy nyíltan meleg színészként milyen új szerepeket kell elvállalnia. Amiket mellesleg igencsak élvez. Pont, ahogy élvezte azt is, hogy viselhette egy kicsit a császárné ruháját is.

Magyarországon a politikában tombol a homofóbia. Éppen ezért nagyszerű is, hogy egy nyíltan LMBTQ színész játszik egy Sisivel foglalkozó sorozatban. Hiszen Erzsébet királyné igen sokat jelent a magyarok számára. Például nem múlhat el karácsony, hogy az 1955-ös Sissit ne adják le a tévében. Gondolom, láttad a filmeket…
Igen.

A te gyerekkorodban is nagy szerepet töltött be? Mennyire szolgált most inspirációul?
Számomra sose volt egy klasszikus karácsonyi film. Ettől függetlenül persze hogy láttam őket, a Sissi-filmek a német tévében is nagyon népszerűek és itt is leadják őket minden karácsonykor. És imádom is ezt a feldolgozást, mert alapvetően szeretem a romantikus filmeket. Ettől függetlenül nem ezek inspiráltak, hiszen nyilvánvalóan nagyon mások, mint a mi sorozatunk. Emellett nem is akartunk a helyükbe lépni, hiszen igen nagyra becsüljük őket és azt szeretnénk, ha azok mindig a tradicionális Sissi-filmek maradnának. Inkább egy új megközelítést kerestünk, hogy hogyan mondjuk el újra a történetet, lehetőleg kicsit hűebben a történelemhez, kicsit közelebb a valódi történethez. Magyarországon is játsszák az osztrák Elisabeth musicalt, ugye?

Igen-igen.
Óriási musical rajongó vagyok. Talán 11-12 éves voltam, amikor először láttam az Elisabeth-et, és utána rengetegszer újra és újra megnéztem. Maga a musical közelebb áll a történelemhez, mint az ’55-ös film. Így inkább a musicalre tekintettem inspirációként.

 

fotók: RTL Klub

 

Szóval szerinted a Sisi sorozat sokkal realisztikusabb lett. De a közönség egy igencsak másfajta Ferenc Józsefet kap, mint amihez szokhatott. Egy sokkal férfiasabbat, sokkal szexközpontúbb férfit, ami igencsak sokakat meglephet és meg is lepett. Sőt, azt mondák, hogy ez a karakter már túlszexualizált és egy teljesen más férfi, mint amilyen Ferenc József valójában lehetett. Sokak szerint az igazság valahol az 1955-ös és a 2021-es Ferenc József között van. Mit gondolsz erről?
Biztos vagyok benne, hogy a sorozatban Ferenc József alakja sokkal realisztikusabb, mint a filmeken. Te, mint magyar, jól tudhatod, hogy Magyarország a monarchia része volt és az osztrákok elnyomták a magyarokat. Ferenc József császárként Európa egyik utolsó uralkodója volt, aki mindent megtett azért, hogy a birodalma ne essen szét. A francia forradalom után megannyi ország fordult a demokrácia felé, de ő továbbra is harcolt a területeiért, a legtradicionálisabb módon: férfi a férfi ellen, háborúkkal. De ezt az oldalát sose mutatták be a régi filmekben. Mindig csak ült az asztala mögött és ha megjelent Sisi, nagyon boldog lett, bla-bla… De nem vagyok benne biztos, hogy ez valóban így lehetett.

Persze, az emberek azt mondják, hogy a show túlszexualizált, de a mi értelmezésünkben a szex nagy szerepet játszhatott az uralkodó életében. Hatéves korától kezdve a katonaságban nevelkedett. Csupán 18 éves volt, amikor császár lett. Nem volt gyerekkora. Próbált uralkodni, az anyja utasítása pedig az volt, hogy legyen hideg szívű és sose mutasson ki semmilyen érzelmet, mert attól gyengének fog tűnni.

 

 

Szerintünk a szex lehetett számára az egyetlen módja az agresszió levezetésének. Emellett a női testre nem úgy tekintett, mint egy szerető testére. Nem érzékeny szeretőként, hanem tárgyként tekintett a nőkre. Sisi volt az első, a feleségeként, aki nem egy tárgy akart lenni, hanem egy igazi szerető. Valóban a felesége. Itt két világ ütközik egymással. Ezért olyan fontos szerintem a köztük lévő szerelmi történet, és ezért lett ennyi szexualitás a sorozatban, mert annak óriási szerepe volt a szerelmükben. Abban is, hogy Sisi hogyan tekintett a szexre, és abban is, hogy Ferenc József hogyan viszonyult hozzá.

Emellett hozzá kell tenni azt is, hogy sokszor elfelejtjük, hogy ami kettejük kapcsolatát igazán különlegessé tette, hogy az övék nem egy politikai házasság volt, hanem valóban szerelmesek voltak egymásba. Legalábbis ez látszik a leveleikből. És a szex egy fontos eszköze a szerelem kifejezésének. Főként, hogy Ferenc József Sisi előtt nem tanulta meg, hogyan lehet romantikusan szexelni.

Mennyire jelent nagy felelősséget egy ennyire ikonikus házasságnak a feldolgozása? Történelmi filmek esetén mindig felmerül a hitelesség kérdése, és vannak, akik a sorozat miatt úgy érzik, hogy megfosztották őket az eddig magukban őrzött Ferenc József–Sisi képtől.
Igazából én nagyon izgatott voltam, hogy eljátszhatom Ferenc Józsefet, mert meg akartam mutatni a világnak, hogy minden bizonnyal nem olyan ember volt, ahogyan korábban ábrázolták. És ha mindent félreteszel egy picit, láthatod, hogy ez az egész egy csodálatos szerelmi történet. És ez nagyon izgalmas. Nagyon szórakoztató elmerülni kettejük sztorijában, megismerni az életüket, önéletrajzokat olvasni, dokumentumfilmeket nézni.

És Sisi pont egy olyan ikonikus figura, akit az ember még jobban és jobban meg akar ismerni.

Ahogy idősebb lett, az élete egyre érdekesebbé vált, a végén pedig már teljes depresszióba süllyedt, miután a fia öngyilkos lett, és az utazások miatt a férjével is elhidegültek egymástól. Nagyon érdekes karakter. És nagyon érdekes az emberek véleményét hallgatni ezekről a történelmi alakokról. Néha figyelmeztetnem kell magam, hogy ezek a karakterek amúgy valóban léteztek és óriási hatással voltak a mi életünkre is.

 

 

Ahogy hallgat téged az ember, nyilvánvalóvá válik, hogy alaposan elmélyedtél a témában. Ami számunkra, magyarok számára azért is érdekes, mivel Sisi korszaka máig nehezen ítélhető meg. Hiszen gazdaságilag voltak jó oldalai a Monarchiának, de közben mégsem voltunk szabadok és mégiscsak elvesztettünk egy szabadságharcot. Összetett szituáció.
Ami annyira érdekes, nem? Én nagyon szeretem azt a legendát, ami szerint Andrássynak és Sisinek volt egy közös gyereke. Alapvetően szeretem a legendákat és a megoldatlan rejtélyeket, és amikor a fülembe jutottak a kettejük viszonyáról szóló pletykák, ez kezdett el a legjobban érdekelni, mert ettől számomra ez az egész sztori egy krimibe fordul át. Andrássy fontos szereplő lesz a második évadban, hiszen a közönséget mindig érdeklik a szerelmi háromszögek és a féltékenység. Tudom, hogy nem egészen ez volt a kérdésed, de engem nagyon-nagyon érdekel a történetnek ez a szála és szerencsére meg is tudjuk mutatni a második évadban.

De a kérdésedre is válaszolva: imádom a munkámban, hogy mindig tanulhatok valami újat és olyan témákban, olyan történelmi időkben kell elmélyednem, amikről minden bizonnyal amúgy nem olvasnék.

Olyan, mintha visszamennék az iskolába, csak most érdekel is, amiről tanulnom kell.

Az egész egy végeláthatatlan kaland, mert folyton újra csekkolom, hogy van-e egy másik dokumentumfilm a YouTube-on, van-e bármi érdesség róluk online, vannak-e még életrajzok, amiket nem olvastam. És természetesen Sisiről rengeteg van. De közben meg kell találnom a saját karakteremet, erre pedig használnom kell a forgatókönyvet is, ami persze tele van fikcióval, nem minden igaz benne, de nem is kell, hogy minden egyezzen a valósággal. Szeretem átnézni a forgatókönyveket ilyen szemmel: ellenőrizni Google-ön, hogy mi a tény és mi íródott inkább a történet miatt. A végén pedig van rengeteg információm. Így megragadok mindent és abból „sütök egy saját tortát”, aminek egy része fikció, egy része történelem. Így építem fel a karakteremet. Azt hiszem, ez egy tökéletes recept egy csodálatos figurához.

Az egyik legizgalmasabb promófotón jelmezt cseréltetek Dominique Devenporttal, a színésznővel, aki Sisit játssza. Csak egy poén ez a kép vagy egy üzenet genderről, a szexuális szabadságról, hogy a nemi szerepek napjainkban már egyre fluidabbak?
Hogy őszinte legyek, amikor a kép készült, még nem volt semmilyen mögöttes tartalma. De aztán később azt gondoltam, hogy oké, amint megjelenik a sorozat, biztosan posztolni fogom ezt a képet, mert tényleg hordoz egy üzenetet. Méghozzá egy nagyon fontos üzenetet. Ahogy te is mondtad, a gender szerepek egyre fluidabbak. Már kevésbé számítanak olyan kérdések, hogy mitől férfi a férfi és mitől nő a nő. És ma már tök oké fluidnak lenni. De amikor a kép készült, valójában csak szórakoztunk. Négy hónapon keresztül vettek körül a kolléganőim szebbnél szebb ruhákban, míg én a kék vagy a pezsgőszínű egyenruhámban feszengtem. És mikor láttam ezeket a gyönyörű ruhákat, tudtam, hogy a végén fel kell vennem az egyiket, mert tudni akarom, milyen érzés viselni őket vagy mennyire nehezek. Jó móka volt.

És tényleg olyan mesések, mint amilyennek látszanak?
Igen! Tényleg úgy érzed magad bennük, mint egy királynő.

 

 

Ha pedig már érintettük az LMBTQ topikokat… Nyíltan meleg színészként a coming out óta érzel bármilyen nyomást a közösségtől arra vonatkozóan, hogy kiállj a közös ügyekért?
Igen. És ez volt az egyik oka annak, hogy posztoltam ezt a képet. És hogy megmutassam a társamat, akivel élek. Ahogy nőtt a követőim száma az Instagramon, úgy lett egyre több lehetőségem arra, hogy tegyek valamit a közösségért, hogy a nevemet adjam az ügyeinkért és hogy a csatornámat arra használjam, hogy politizáljak. Fiatalként szerencsés voltam, mert sose volt problémám azzal, hogy elfogadjam magam, de azért sokkal könnyebb lett volna, ha ismertem volna két-három nyíltan meleg színészt. Mert fiatalként nekem így nem igazán volt példaképem. Azt gondoltam, hogy oké, a munkámat és a szexualitásomat nem fogom tudni összekapcsolni egymással. Ezért először próbáltam a szexualitásomat távol tartani magamtól.

Most pedig én akarok lenni az a személy, aki megmutatja másoknak, hogy igenis lehet karriered akkor is, ha nyíltan vállalod, hogy meleg vagy.

Ez volt minden, amit el akartam érni. Ha egy hétköznapi ember coming outol, megváltozik az élete. De ha egy színész vagy énekes coming outol, azonnal rájuk kerül egy társadalmi szerep, amit nem könnyű elviselni. Mindig felkészültnek kell lenned minden üggyel kapcsolatban és rengetegen, sokszor fiatalok fordulnak hozzád, mert össze vannak zavarodva a szexuális orientációjukkal kapcsolatban és szükségük van néhány biztató szóra. Remélem, ezt a segítséget sok posztomtól is megkapják. Amikor kiraktam a coming outoló képemet, azt mondtam a barátaimnak, hogy már az is boldoggá fog tenni, ha csak egyvalaki ír nekem arról, hogy segítettem neki abban, hogy egyenlőbbnek érezze magát. Karácsony második napja volt 2020-ban. Több száz ember írt, nemcsak tinédzserek, hanem 20-as és 30-as éveikben járó felnőttek is. A képem megjelenésének másnapján ők is előbújtak, mert a posztom után végre összeszedték a bátorságukat ahhoz, hogy megnyíljanak a családjuk és a barátaik előtt. És annyira meghatott ez a rengeteg üzenet, hogy napokig csak sírtam. Egészen addig nem voltam vele tisztában, hogy milyen hatalom van a kezemben és mennyi embernek segíthetek vele. Így most már még jobban keresem az alkalmat arra, hogy segítsek másokon, mert számomra ez nem egy lehetőség, hanem kötelezettség. Kötelességem megnyílni és példaképnek lenni mások számára.

 

 

Érdekes, hogy kiemelted, miszerint gyerekkorodban úgy gondoltad, egy színész nem lehet nyíltan meleg. Máig beszélnek arról, hogy a filmiparban mekkora a homofóbia és sokak szerint, ha valaki meleg, bizony nehezebb érvényesülnie, szerepet kapnia. Ha ez így van, akkor elég nagy harcra lehet még szüksége az iparnak.
Nem is igazán tudok általánosságban nyilatkozni, csak a magam nevében. Nekem szerencsém volt és sose volt gondom a szerepválasztásaimmal. Remélem, mások is így vannak ezzel. Gondolj csak Ferenc Józsefre, aki egy igazi heteroszexuális császár, egy monarchia feje. De néhány hónapja is egy heteroszexuális macsót játszottam. Még mindig megtalálnak a heteró szerepek. Ilyen szempontból nem változott az életem.

Most, amikor az interjút készítjük, több mint 320 ezer ember követ Instagramon. Ennyi követővel már nagyon nem mindegy, mit mond az ember, és jobb, ha kétszer meggondolja, mit tesz ki a platformra. Átok emiatt picit a népszerűség, vagy egyszerűen a munkád jutalma?
Szerintem a munkám jutalma és egészen egészségesen kezelem az egész Instagramot. Továbbra is az én döntésem, hogy mit mutatok meg. Az én döntésem, hogy mennyit mutatok meg a magánéletemből. Ha ez nem így lenne, inkább akkor érezném azt, hogy nyomás alatt vagyok.

Ami gondom van az Instagrammal, az az, hogy sokszor észre se vesszük, hogy mennyi időt töltünk rajta.

Sokszor egyszerűen csak félre akarom tenni a telefonom és arra koncentrálni, hogy mi történik körülöttem. De szeretem is az Instagramot, mert lehetőséget ad a követőimnek arra, hogy kicsit rálátásuk legyen a szakmai életemre is. Ezért hasznos is. Az Instagram előtt sokkal több zaklató lehetett, akiknek valami más módot kellett találniuk arra, hogy belelássanak mások életébe. Most ezt meg tudják oldani a social mediával. Már nem kell kutakodni, megkapnak mindent.

És a barátod hogy bírja, hogy ennyi rajongód van?
Ő a leglazább srác, akit valaha ismertem. Nagyon egészséges a kapcsolatunk és nagyon jól bírja ezt a felhajtást.

Bár most a Sisiről beszélünk, több Netflix-sorozatban is feltűnsz. Picit ennek is köszönhető ez a nemzetközi hírnév. A streaming könnyebbé tette az érvényesülést az európai színészek számára, nem?
A streaming tökéletes esély a világon minden színész számára, hogy befusson. Csak gondoljunk a Játssz az életedért-re (Squid Game) – régen mekkora esély lett volna arra, hogy európai emberek egy koreai sorozatot néznek? Vagy ott van A nagy pénzrablás, amiben spanyol színészek váltak híressé, mert egy olyan produkciónak lettek a részesei, ami 68 országban érhető el. Ez nagy segítség abban, hogy láthatóvá válj.

Mik a jövőbeli terveid?
Hamarosan irány Lettország, ahol a Sisi új évadát forgatjuk egészen augusztusig. Azután pedig egy német sorozaton fogok dolgozni, de arról még nem beszélhetek. Majd figyelj!

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

A hatrészes sorozat első három epizódja április 17-én, húsvét vasárnap 18.50-től, a következő három epizód pedig húsvét hétfőn, szintén 18.50-től látható az RTL Klubon.

 

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb