Kultúra

Feltárul a múlt az idei Humen Fesztiválon

Idén szeptemberben két kiállítás is foglalkozik a magyar és közép-kelet-európai LMBTQ történelemmel. A Loading Love és az Amikor leszállt az éjszaka című kiállítások a Humen Fesztivál keretében 2021. szeptember 8–24. között tekinthetők meg a Bartók 1 Galériában.

Loading Love

 

 

A Loading Love című történeti kiállítás a szlovák Nomantinels divadlo nevű szervezet, valamint a Háttér Archívum és Könyvtár közös projektjének eredménye, a cseh Post Bellum szakmai támogatásával. A kiállítás a (cseh)szlovákiai és magyar LMBTQI emberek történetét igyekszik bemutatni a 19. század közepétől a 2010-es évekig.

A kiállítás arra a tényre is reagálni kíván, hogy bár a szerelem és kinyilvánításának szabadsága mindig is az ember alapvető szükségletei közé tartozott, a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket társadalmunkban a mai napig sokan idegen elemként érzékelik, akiknek nincs helye történelmünkben. Nem csoda hát, hogy tankönyveink teljesen megfeledkeztek az LMBTQI emberek történelméről. Sokan úgy gondolják, a homoszexualitás olyan jelenség, amely a „nyugatról származik”, pedig az LMBTQI emberek mindig is jelen voltak az emberiség történetében, így Csehország, Szlovákia és Magyarország történetében is. A Loading Love megmutatja a történelem ezen sokáig elhallgatott szeletét.

Milyen akadályokkal szembesültek a múltban azok a férfiak, akik férfiakat szerettek és a nők, akik nőkhöz vonzódtak? Megtalálták-e életük szerelmét azokban az időkben, amikor a társadalom üldözte emberi természetüket? Kik voltak az elsők Csehszlovákiában és Magyarországon, akik úgy döntöttek, hogy méltóságukért és önrendelkezési jogukért etikai harcot folytatnak? Ez a kiállítás az elmúlt száz év tiltott szerelméről szóló ismeretlen történeteket tár fel térségünkben, amelyek ma is élesen és aktuális módon szólítanak meg minket.

 

 

Megtudhatjuk, melyek voltak a homoszexualitás első említései a jogi dokumentumokban, tudományos szakirodalomban és a sajtóban Csehország és Magyarország területén, miként kezelte az azonos neműek kapcsolatát a hatalom a dualizmus időszakában, miért fontos Kertbeny Károly vagy Jiří Karásek tevékenysége, s hogy miként alakult a közösség tagjainak helyzete a Habsburg Birodalom felbomlása után az utódállamokban. A kiállítás bemutatja, hogyan próbálták elérni már az 1920-as években aktivisták a homoszexualitás dekriminalizációját, miként foglalkozott a témával a tudományos szakirodalom a két világháború között Csehszlovákiában és Magyarországon, hogyan indult az első homoszexuális újság és szervezet Csehszlovákiában, vagy milyen hatása volt a náci Németország eszméinek a megszállt országok és bábállamok területén.

Megtudhatjuk, miként kezelte a kérdést a kommunista államhatalom a két országban, hogyan került sor végül a hatvanas évek elején a büntethetőség eltörlésére, miként jelentek meg a szexuális kisebbségek tagjai a filmekben a nyolcvanas években, vagy hogy milyen hatást gyakorolt a közösség életére az AIDS megjelenése. A kiállítás bemutatja, hogyan alakultak meg az LMBTQI emberek első érdekvédelmi szervezetei Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában, miként változott a jogi környezet az 1990-es, 2000-es években, melyek voltak a mozgalom legfontosabb eredményei vagy hogy miként indultak az első pride-ok Budapesten, Pozsonyban, Prágában, Karlovy Vary-ban, Táborban és Brnóban.

A kiállítás mindezt dokumentumok és fotók segítségével ismerteti, gazdag sajtóválogatás formájában mutatja be továbbá a médiareprezentációt a két világháború között és az államszocialista időszakban, az LMBTQI közösség ismerkedőhelyeit Budapesten, Pozsonyban és Prágában, valamint felhívja a figyelmet egy szlovák tisztviselő és melegaktivista, Imrich Matyáš korszakokat átívelő aktivizmusának jelentőségére.

A Loading Love kiállítás kurátorai: Jana Jablonická-Zezulová és Eugen Korda. A kiállítás magyar történész szakértője: Takács Judit.

A kiállítás az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA), valamint a Visegrádi Nemzetközi Alap finanszírozásával valósult meg.

Hanzli Péter

 

 

Amikor leszállt az éjszaka

A 80-as évek vége sok mindenben jelentett változást Magyarországon, így az LMBTQ életben is, de a bujkálás, titkolózás sokáig a közösség életének része maradt, hiszen a rendszerváltás nem ment olyan gyorsan végbe minden területen, így a meleg életben sem.

Az 1990-es évektől fokozatosan elindult a meleg éjszakai élet a fővárosban, ami az LMBTQ emberek számára egyben a szabadságot is jelentette, hiszen a különböző bárokban és szórakozóhelyeken félelem nélkül tudtak ismerkedni és felhőtlenül szórakozni. A ’90-es években és a 2000-es évek elején több kultikus hely is nyitott, amelyek nem csak az LMBTQ szubkultúra, hanem a budapesti éjszakai élet meghatározó szereplőivé is váltak. Voltak persze kérészéletű helyek és több évig vagy akár évtizedig üzemelő szórakozóhelyek, amelyek nemcsak az LMBTQ emberek, de nagyon sok heteró ember, híresség törzshelyévé is váltak.

 

 

Az „Amikor leszállt az éjszaka” kiállítás ezt a több mint 20 éves időszakot feldolgozva mutatja be, hogyan indult el a budapesti meleg éjszakai élet és milyen módon születtek és szűntek meg a különböző szórakozóhelyek, és váltak legendává a budapesti éjszakai élet királynői, a transzvesztita előadóművészek is. A kiállításhoz az akkori éjszakai élet legikonikusabb alakjai adták történeteiket, arcukat és fotóikat, így a kiállított fotók mögött érdekes és esetenként pikáns történetek is megbújnak.

Erdei Zsolt

A kiállítások a Humen Fesztivál keretében 2021. szeptember 8–24. között tekinthető meg a Bartók 1 Galériában (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.)

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb