Hírek

Feloszlik az „átnevelő terápiákat” szervező legnagyobb társaság

Az átnevelő terápiákkal a közelmúltban több film is foglalkozott, köztük például az azonos című regény alapján készült Cameron Post rossz nevelése is.

 

Az USA-ban működő The Hope for Wholeness Ministry vallási szervezet 15 szövetségi államban volt eddig jelen. Fő profiljuk az úgynevezett „átnevelő terápiák” voltak melegek és leszbikusok számára, és a műfajban ők számítottak az egyik legnagyobb ilyen szervezetnek.

Az átnevelő terápiákat az egészségügyi világszervezetek, többek között a világ pszichiátriai társaságait egybefogó World Psychiatric Association is hatástalannak tartja. Az ilyen próbálkozások a szexuális orientáció, vagy épp a nemi identitás megváltoztatását ígérik, az alkalmazott eszközök pedig az imától az elektrosokkig széles skálán mozognak.

A megszűnő szervezet a vallásban találta meg a gyógymódot, jelmondatuk a „felszabadulás a homoszexualitás alól, Jézus Krisztus által” volt. Az NBC News beszámolója szerint a szervezet végét az hozta el, hogy vezető nélkül maradtak.

„Elvesztettük az alapító igazgatónkat, két évig kerestük azt, aki helyettesítheti, új igazgatót vettünk fel, aztán azt az igazgatót is elvesztettük. Megannyi ima és értekezés után azt a nehéz döntést hoztuk, hogy feloszlatjuk a szervezetet. Ez nem volt egy könnyű döntés. De hiszünk abban, hogy ez a helyes döntés.”

Azt a közleményben szemérmesen elhallgatták, hogy az alapítójukat azért vesztették el, mert ő maga is meleg volt. The Hope for Wholeness Ministry szervezetet 1999-ben alapították a ma már szintén nem működő Exodus International mellett, ami 120 egységével önmagában is egy olyan hatalmas hálózat volt, ami átnevelő terápiával foglalkozott. A mostani feloszlással a megmaradt forrásaikat a szintén ezzel foglalkozó Abba’s Delight szervezetre hagyományozzák.

Matthew Shurka szerint, aki maga is átesett átnevelő terápián, és ma a jelenség ellen küzdő Born Perfect alapítványt vezeti, az egész csupán az emberek becsapásáról szól.

„Az átnevelő terápia egy üzlet, és akár nonprofit módon, akár hivatásosként űzik, pénzt hoz a konyhára. A Hope for Wholeness egy közismert szervezet volt, ami átverte az embereket. Minden olyan ígéret, hogy a melegeket heterókká lehet tenni, nem más, mint csalás.”

Ezt a Hope for Wholeness szervezet alapítója és egykori vezetője, McKrae Game is megerősítette. Az átnevelő terápiákat szervező férfi 2017-ben lemondott a posztjáról, majd tavaly coming outolt melegként. Game szerint az egymás után bedőlő homofób szervezetek dominóhatást indítanak be ezen a piacon.

„Minden pénzbe kerül. És hát nem túl sokan öntenének pénzt a süllyedőben lévő Titanic-ba se – és a „meleg-gyógyító” gyülekezetek éppen ilyenek.”

 

 

 

Hivatalosan is betiltották Németországban a fiatalok átnevelő terápiáit

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb